Wednesday, February 25, 2009

Petronita Baking Class - Cupcake




last week kakliza dan beberapa jelitawan ahli Petronita Kerteh menghadiri lagi Kelas Masakan yg di kelolakan oleh Chef dari Kolej Komuniti Kuala Terengganu.. memang seronok belajar sambil mencuba menghiaskan cupcake yg comel..

jom kita tenguk apa yg terjadi..





01

sedang membuat adunan cupcake

02

03

04

06

05

07

CUPCAKES

Bahan A
500 gm tepung sponge mix
40 gm tepung naik sendiri
60 gm air
5 biji telur A

Bahan B
60 gm minyak

Cara
1. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk.
2. Pukul sehingga adunan gebu 2 kali ganda dan warna putih.
3. Masukkan bahan B dan kacau dengan senduk kayu sahaja.
4. Sudukan dalam acuan kertas dan bakar selama 20 - 25 minit dalam suhu 180'C.
5. Sejukkan dan hiaskan dengan butter icing mengikut kreatibiti sendiri.


BUTTER CREAM

Bahan
200 gm creamwell
50 gm gula aising [ayak]

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk.
2. Pukul sehingga adunan naik dua kali ganda dan warna putih gebu.
3. Pamkan cream diatas cupcake mengikut citarasa sendiri.

11 comments:

Waterlily said...

Wlily memang suka buat cuppies, tapi tak reti nak menghias. Ingin jugak nak join kelas mendeco cuppies ni kalau ada kat sini..huhuhu..

maklang said...

Lama dah tak main benda ni..rindu pulak nak picit2 krim tu kak...jom datng umah maklang, kita buat benda ni..:)

sweetlilly said...

kak liza.. yang ni resipi kek span ke.. kembung dan gebu sungguh... Kak tepek arrr resipinya.... hehehhee... Mmmuaaahhhhhhhhssssssssss

Jasmeen said...

best kalo dpt gi kelas...lg2 kalo kelas free yer kak...heheheh

MamaFaMi said...

Bestnya kalau dapat join.. sebab nanti dapatlah jadi JELITAWAN juga...hihhi....
Mana satu cupcake yang Kak Liza deco?
MakLang, kita pun nak gi rumah MakLang nak main icing, bley? hihihi...

hanieliza said...

> Waterlily..
akak pun teringin gak nak wat kelas..tapi ada ker orang nak join..?

>> maklang..
bila maklang free..meh kita main picit2 krim tu nak..akak OK jer..

>> Sweetlily..
wah banyaknya Lilly datang dapur akak..bestnyaaa...
akak akan tuliskan resepinya..semalam terlupa plak..

>> Jasmeen..
alahai..setahu kakliza.Jasmeen ni terror dah buat cuppies ni..malunya akak nak ajar kat org yg pandai ni..

>> MamaFaMi..
alahai..kalau Mama nak join..kecik tapak tangan stadium biikut jalil kakliza bentangkan...
sudahnya akak yg berguru ngan Mama...

MaDiHa said...

rajinnyer kak liza belajar buat kek & mendeko... dh lama tak join kelas masak2 nih...hehe...
re: akak pun dah buat ehh bingka roti tu? pai ayam tu dah jd ke blom? heheeh...

Liana said...

salam...
Lama sy jadi pembaca je di sini...
Tq sangat2 kat kak Liza. Sy memang tengah mencari nak buat icing tu... Teringin nak buat cupcake masa birthday anak saya next month. Tq yer kak...

Shiela said...

kak, nak tanya.. sponge mix floor tu bole pakai mane2 jenama ke? Pastu isi separuh ke 3/4. Diharap dpt membantu. X saba nak buat utk jamuan raya opis... hehehe

Yana Faryana said...

Kak liza, creamwell tu camne rupa? Nak tau sgt nih...

ayuni said...

salam..tenkui for the recipe. em satu adunan ni dpt brape biji cupcake ye?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers