Monday, February 09, 2009

Biskut Coklat Chips Rangup



BISKUT COKLAT CIPS RANGUP

Bahan A

125 g butter
125 g majerin
1 sudu besar shortening
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice]
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum

Cara
1. Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara
.

2 comments:

Tina Johari said...

assalammualaikum kak. 1st, thanx sebab bagi resepi. suker suker. hehe. saya cuma nak tanya, dalam fotopages kakak bagi sukatan bahan A lain, so a bit confius pulak. mana tau dia mempengaruhi kerangupan biskut. boleh tak kakak bagitau yang mana lebih sesuai? bahan A dalam fotopages or yang kat blog ni?

Bibu Wilda said...

sy dah cuba resepi ni ambil dari FP akk dulu mmg sedap dan rangup cume sy kdg tukar hazel dari badam pastu nestum tade sy blend cornflakes dan gula kurangkan 20gm..hasilnya sedap!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers