Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Friday, February 13, 2009
Pisang Rebus
tajuk ni kedengaran rasa macam makanan orang lama jer...tapi bila makan..rasanya memang sedap..
cara buatnya senang...sebaiknya gunakan pisang nangka sebab ia rasa lemak masam-masam ..masak cara rebus jer dan just hidangkan..
sesuai untuk minum petang atau berbuka puasa..
hidangkan dengan Fruit Koktel Punch [air buah-buah campur]
PISANG REBUS
Bahan
pisang nangka
kelapa parut muda
gula perang [brown sugar]
garam
Cara
1. Pisang dikeratkan kedua-dua hujungnya dan basuh.
2. Masukkan pisang, air dan garam dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh dan toskan air.
4. Hidangkan dengan kelapa muda yg telah diparut [boleh gunakan kelapa biasa tapi hanya gunakan yg putih saja] dan juga gula perang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment