Wednesday, February 04, 2009

Pulut Lemak Serunding Kelapa

Serunding-Kelapa

SERUNDING KELAPA

Bahan:

1/2 biji kelapa parut muda
2 helai daun kunyit mayang
100 gm udang segar kecil

Bahan Mesin
10 tangkai cili kering
1 s/k jintan manis
3 batang serai
5 ulas bawang merah
2 s/b udang kering
3 cm kunyit hidup
3 s/b minyak masak
garam
gula

Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang dimesin hingga wangi.
2. Masukkan kelapa parut, udang dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.
3. Bila nampak kering taburkan hirisan daun kunyit dan sedikit gula. Kacau rata
4. Masukkan dalam pinggan dan sejukkan.




Pulut-Serunding

PULUT LEMAK

Bahan

2 cawan beras pulut [basuh dan toskan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
garam

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam loyang.
2. Letakkan loyang dalam kukusan.
3. Masakkan sehingga pulut sebati dengan santan.
4. Bila dah masak gaulkan pulut supaya santan serata.
5. Hidangkan dengan serunding kelapa muda.

5 comments:

Hayati said...

yummy, alamak, meleleh air liur tengok pulut kak liza. Kak liza, tolong.... saya tengah diet ni. Menggoda selera betul la...Sabar perut, sabar...

Anonymous said...

meleleh ayor liur tgk pulut nih...
saya mmg suka mkn pulut tapi lepas mkn tuh terasalah keanginan dlm bdn...

MyLilBundle said...

Salam kak liza..
bestnyerr nampak pulut lemak ni kalau dpt wat tuk minum pg sok aishhhh nikmatnyerr...

Sulela said...

Huuuu....nak try la...baca cam senang jek. Thanks Kak Liza...

farida tarmize said...

feveret la
thanks kak ade resepi ni..nak buat untuk kenduri

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers