Thursday, February 12, 2009

Kelas Masakan Barat PETRONITA


Last Monday kakliza mengikut kelas masakan anjuran Petronita disini..
kali ini kami belajar masakan barat yg ditunjuk ajar oleh Guru Masakan dari Kolej Komuniti Kuala Terengganu ..
jangan terperanjat..memang pelik kann..sbb aceli kakliza sendiri dah selalu buat masakan barat ni..
cuma kakliza suka masuk kelas untuk mengetahui dgn lebih baik cara masakan barat ni...lain orang lain caranya...
masakan itu adalah..chicken chop, brown sos, steak, black pepper sos dan juga kentang putar..

jom kita tenguk apa yg terjadi ..kecuh kaaa..OK kaa..tapi memang seronok...



para jelitawan yg mengikuti kelas masakan..kecuali kakliza as tukang amik gambo..



ayam yg telah diasingkan tulang untuk resepi chicken chop



guru masak dan murid yg penting



whipping cream yg digunakan dalam membubrown sos dan juga sos lada hitam




isi ayam yg telah dicelupkan dgn bacuhan dan disalutkan dgn breadcrumb



isi ayam digorengkan dengan api perlahan



lada hitam ditumbuk..saja nak buat cara tradisional..rajin sungguh makcik ni..caya laaaa..



chicken chop dah pun masak




acara memasak brown sos




kentang rebus untuk resepi kentang putar




2 jelitawan yg rajin mengupas kentang rebus..pelajar contoh



sos lada hitam dan beef steak yg sedang dimasak



chicken chop yg telah dimandikan brown sos sedia untuk dibawa pulang



kentang putar [mashed potato] telah pun siap


.hidangan chicken chop dan mashed potato


bunga rose dari kulit tomato yg diajar oleh guru masakan


di akhir majlis seorang pengelola Kolej Komuniti Kuala Terengganu datang menjenguk kelas masakan ini..
rupa-rupa beliau adalah seorang silent reader dalam FP kakliza..
beliau sungguh terharu dan amat gembira kerana dapat berjumpa muka dgn kakliza..
minggu depan kakliza akan ikuti kelas masakan Cake dan hiasan pulak..

11 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

syoknye join kelas masakan nih...sure riuh rendah kan

maklang said...

waaah...kak ida bukan main bersemangat lagi..he..he..

Anonymous said...

hai kak liza...saya pon silent reader FP akak jgk..;-).
bleh share resepi brown sauce tu tak? gazillion thx!!!

-fiza gmbk-

Acik said...

kak liza, camne nak masak brown sauce & blackpep sauce?

Anonymous said...

kak liza.. share laa sket resepi boleh... ;)

Anonymous said...

kak liza,

blh share resepi kentang putar tu?
TQ :P

hanieliza said...

>> Aishah..
mmg betui..penuh ngan riang tawa para jelitawan tu..

>> maklang..
kak ida tu mmg rajin..kira org kuat kelas tu...

>> fiza gmbk..
nanti kakliza akan tuliskan brown sos tu..InsyaAllah..

>> Acik..
nanti kkliza akan tuliskan resepi tu..

>> Anonymous 1 & 2..
InsyaAllah akan kkliza tuliskan resepi tu semua..

Agnes said...

wow menyenangkan juga memasak bersama dan menikmati hasil bersama

Anonymous said...

klau nk join jgak kelas masakan ni blh?hehe

Nany Elmo said...

best nyer bley bwk blik mkn

Nany Elmo said...

best nyer siap bley bwk blik lgy 2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers