Monday, February 09, 2009

Peach Topping Chocolate Sponge Cake


Bahan
250 gram tepung coklat sponge mix
3 biji telur ayam
125 ml air
125 ml minyak

Cara
1. Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 175'C.
2. Masukkan semua bahan ekcuali minyak dlam mangkuk cake mixer dan pukul pada kelajuan tinggi selama 8 minit.
3. Masukkan minyak dan puluk lagi 2 minit
4. Masukkan adunan dalam loyang yg telah dilapikkan.
5. Bakar selama 25 - 30 minit.
6. Bila telah masak.

Bahan Topping
1 tin buah peach
250 ml fresh cream separa sejuk [ RICH or Topping Ace]
ceri merah

Cara
1. Masukkan fresh cram dlam mangkuk cake mixr dan pukul sehingga gebu. [bila diterbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh]
2. Letakkan kek diatas cake turn-table supaya memudah pekerjaan menyapu cream.
3. Kek di belah 2 dan basahkan lapisan bawah kek dengan sedikit jus buah peach dlam tin.
4. Sapukan cream dengan berhati. Taburkan buah peach yg telah dicincang kecil disekeliling permukaan kek
5. Tutup semula lapisan atas kek tadi dan basahkan lagi dengan sedikit jus peach.
6. Sapukan cream diatas permukaan kek dan keliling kek.
7. Hiaskan buah peach mengikut kreatibiti sendiri.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers