Saturday, February 28, 2009

Pucuk Paku Goreng Budu


Bahan
500 gm pucuk paku > potong dan bersihkan
3 urat kacang panjang ]
2 s/b minyak
2 s/b budu

Bahan Tumbuk
50 gm ikan bilis
5 tangkai cili merah
10 tangkai ciliapi
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan sayur pucuk paku dan budu. [jangan masukkan garam sbb budu dah masin]
3. Kacau rata dan tutup kuali sebentar.
4. hidangakn dalam pinggan bersama nasi putih.

8 comments:

zeeta said...

Salam ukhwah fillah kak liza

Terliurnya saya dengan paku goreng budu nie..x pernah cuba tapi balik M'sia kali nie mau saya gi cari pucuk paku kat pekan Benta(Masya Allah kat sana paku sihat gemuk sungguh)...

ps..kadang2 bila nak hilangkan rasa rindu saya pada pucuk paku..saya belasah asparagus.. he he ada la iras2 sket walau x sama!

ita dubai

ZaiY said...

kak liza, sedapnya pucuk paku tu...saya ni kalau pucuk paku buat masak apa, hatta rebus buat ulam pun saya suka. samalah ngan ita, sy pu rindu sgt ngan pucuk paku..nak nangis rasanya bila tengok kakliza hidang pucuk paku tu..

hanieliza said...

>> zeeta..
alahai..sorila..akak bikin u all terliur...
kalau pucuk paku gomoks..rasa lagi so sedapnyaaa...
kiranya asparagus tu boleh buat ilang rindula kan..
macam akka masa duduk kat UK dulu..teringin nak makan mangga muda..
at last dapat epal muda..akak cicah ngan kicap..
fuhhhh..sedap giler..
le ni tak pandang dah weyyy...sbb dah balik mesia..

>>ZaiY..
mmg betui pucuk paku ni mmg sedap..rasa macam lemak2 gitu..
akak pun suka gak rebus dan cicah ngan air asam jer..senang kerja akak ...

Roza said...

Assalamualaikum Hanieliza,

Pertama kali "boy friend" datang bertandang ke rumah untuk berkenalan dengan mak dan abah. Saya buat kerabu pucuk paku. Hati berdebar-debar sungguh semasa proses memasak makan tengahari.

Entah apa yang merasuk di dalam kepala, satu masakan pun tak menjadi pada hari itu!

merpati66 said...

salam kak liza..budu pun budu lee janji sedap..heheee

shima said...

salam kak lieza...
sedapnyerr pucuk paku tuuu...
lama betui x mkn pucuk paku goreng :-P
dlm byk2 sayur ~ pucuk paku ni laaaa no1..x kisahlaaa masak style apa pun sume jalan..tp kalau lawan ngan budu lg masyuk!!

Kak rus said...

Salam Kak LIza
Sedap nampak sayur paku goreng budu tu...terliogh dan dau terasa-rasa kat lidah ni...

kodilink said...

hehe nampak sedap

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers