Monday, February 09, 2009

Ikan Masak Asam

ikan Masak Asam

IKAN MASAK ASAM

Bahan

2 keping ikan tenggiri
[boleh gunakan ikan lain saperti selar/kembung/bawal]

Bahan Hiris
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar

Bahan Sos
1 cawan air asam jawa
[boleh gunakan cuka..2 s/b cuka + 1/2 cawan air]
1/2 s/k kunyit serbuk [sebagai warna masakan tu]
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak
garam

Cara
1. Ikan dibersihkan dan gaulkan dngan kunyit & garam
2. Goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yg dihiriskan.
4. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
5. Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
6. Sedap dimakan ngan nasi putih.

NOTA:
Kak liza selalu makan masa dalam pantang..cuma tambahkan lada hitam.

3 comments:

momma said...

senang & ringkas..menarik la tgk gamba tu.makan pun sedap..

Laman Resepi said...

Susah nak dapat ikan tenggiri, bukan sebab tak ada, tap sebab terlalu mahal, sedapnya...

Olie said...

Menarik.. Senang nak faham untuk yang baru memasak. Confirm terus jadi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers