Monday, February 09, 2009

Nasi jagung, Rendang Tok & Acar Rampai [Masak]



NASI JAGUNG

Bahan

6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw jagung parut/jagung frozen
1 caw susu cair
8 caw air
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus
2 cm halia ]
2 s/b rempah beriani
2 biji buah tomato.....potong dadu
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis ]
2 kuntum bungka lawang ]
5 biji bunga cengkih ] bahan tumis
3 biji buah pelaga ]
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan
garam
gula

Cara...
1. Panaskan minyak sapi dlam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, tomato dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, jagung dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Bila telah masak bolih dihidangkan bersama Ayam Masak Merah, Rendang TOK dan Acar Rampai.




RENDANG TOK

Bahan

1 kg daging [potong sebesar 3 inci]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa [dipotong nipis] >> kakliza x masukkan sebab anak2 tak suka..
3 s/b gula merah
3 keping asam keping
Daun kunyit [koyakkan]
garam

Bahan mesin
2 s/b ketumbar
1 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 biji cili kering
20 biji bawang merah
5 cm halia
5 batang serai
3 cm lengkuas

Cara:
1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali.
2. Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
3. Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata.
4. Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. [sebaiknya keringkan sikit rendang ni]
5. Hidangkan.



RENDAG TOK

Ingredients
1 kg beef, cut into cube 3 x 3 inch
2 cupsof coconut milk [1 grated coconut]
1/2 cup kerisik [fried grated cococnut]
1/2 coconut slice [I didn't put due to my child dont like]
3 tbsp brown or palm sugar
3 pcs asamkeping
3 tumeric leaf [tear]
3 lemongrass, crushed
salt to taste

To Blend
2 tbsp
coriander seeds
1 tbsp fennel seeds
1 tbsp cummin seeds
1 tbsp blackpepper
3
star anise
5 cloves
25 dried chillies
20 shallots
5 cm ginger
5
lemongrass
3 cm galangal

Method

1. Put all the ingredients in the wok except tumeric leaf, asam keping and kerisik.

2. Cook with the medium heat till thick and oily.

3. Add in tumeric leaf, asam keping and kerisik. Stir well.

4. Let it cook until gravy almost dry. Season to taste.

5. Serve.




ACAR RAMPAI [masak]

Bahan

1 batang timun
1 batang carrot
2 labu bawang besar
3 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
1/2 cawan cuka tiruan
1 s/b gula
1 s/b biji sawi
garam
kunyit
1 s/k kapur [dibancuh ngan 1 liter air]

Bahan tumis [mayang]
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
minyak

Cara
1. Semua sayur dipotong kecil dan panjang.
2. Rendamkan dlam air kapur [supaya rangup].
3. Toskan sayuran supaya kering
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan biji sawi sehingga layu.
5. Masukkan cuka tiruan, garam, serbuk kunyit dan gula.
6. Bila mendideh masukkan sayuran dan kacau rata.
7. Bila nampak pekat boleh angkat dan hidangkan
.


Nasi-dan-Setnya

1 comment:

Jannatul said...

Salam Kak Liza,

Nak tanya, rendam dalam air kapur tu berapa lama? Kalau lama ada efx tak pada sayur i.e. mungkin sayur terasa kapur ke....

TQ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers