Saturday, February 28, 2009

Ikan Percik



IKAN PERCIK

Bahan:

2 ekor ikan selar/kembung/bawal
2 cawan santan pekat [ 1/2 biji kelapa ]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa

bahan mesin halus
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai

Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan kunyit pada ikan.
2. Masakkan semua bahan kecuali ikan sehingga naik minya da pekat.
3. Bakar ikan sambil sapukan kuah yg telah pekat tadi.
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.

1 comment:

norsadira said...

sedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
Terima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers