Friday, February 27, 2009

Petronita Cooking Class - Nasi Beriani


Last Monday 23 February 2009 kakliza dan another 20 jelitawan Petronita menghadiri lagi Petronita Cooking Class yg dikendalikan oleh Chef Zarina dari Kolej Komuniti Kuala Terengganu..
saperti biasalah kami dengan happeningnya mengikuti kelas masakan Nasi Beriani Gam dan laukpauknya dengan penuh tumpuan... walabagaimana pun oleh kerana kesuntukan masa..kelas terpaksa di sambungkan minggu hadapan..

jom kita tenguk apa yg dibuat oleh para jelitawan dihari itu..

sebahagian dari para jelitawan yg kusyuk mendengar penerangan..

antara bahan yang akan menjadi korban dalam masakan Nasi Beriani..

Dalca Sayur..akan digandingkan dgn nasi

Bahan tumis sedang ditumiskan untuk dimasukkan dalam makana dalca...kiranya dalca tumis darat la...

ayam yg digorengkan untuk amsak lauk ayam beriani..supaya ayam tak hancur..
4 jelitawan yang rajin sedang masak ayam beriani yg akan di lapiskan dalam periuk
lapikkan beberapa lapisan daun pisang dalam periuk untuk mengelakkan nasi berkerak

beras bathmati yg telah direbuskan bersama bahan tumis dan ditoskan..

masukkan beras tadi daln susunkan ayam beriani diatas beras tu..


lapiskan lagi dengan beras yg telah direbus 10 minit

lapiskan lagi dengan beras dan letakkan daun pandan untuk mewangikan nasi

masukkan sedikit minyak sapi untuk menambah perisa dan wangi nasi

ratakan nasi dalam periuk supaya masak serata

buatkan adunan tepung saperti doh karipap dan tepekkan keliling periuk untuk menggamkan tudung so nanti wap tidak keluar dari periuk semasa memasak..

bahan jeruk untuk buat acar buah

tumiskan bahan untuk buat acar buah sehingga kuahnya pekat..sejukkan..

masukkan bahan jeruk dan bawang..gaulkan rata dan sejukkan...


dalca sayuran dan nasi beriani yg telah siap..ready to tapau..

5 comments:

ela said...

kak liza, bestnya...nak join gok la petronita..leh blajo cam macam kan....tak letak resepi ke kak liza?...

hana said...

salam k.liza..
nk ngecek ilmu ngan org blajo nih.. hihihi.. beras tuh maknanya dh masak hingga tanak ke kak? ke separuh masak? masa masak ngan ayam tuh tak yah letak air la yer? sori kak, manyak soklan... sbb nk tau! heeeeeeeeee....

Anonymous said...

sedapnye...takde resepi ke boleh try..yummy...

Anonymous said...

sedapnye...takde resepi ke boleh try..yummy...

azizah said...

wow sedapnye nasi briani gam...meleleh airliur den tengok :D
mane resepi nye kak liza?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers