Monday, February 09, 2009

Talam Suji


TALAM SUJI

Lapis bawah :

1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

2 comments:

Iezah Azizam said...

Kuih Peberet saya nih... sedapppp

Kokoa&friends said...

dah cuba resepi kak liza ni..satu talam tak menjadi sebab masuk air kukus...satu lagi menjadi..amatlah lazat lemak berkrim...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers