Tuesday, August 17, 2010

Bubur Lambuk


Al-kisah teringin la sangat nak makan bubur lambuk..
so lepas jer antar darling p kerja [due to van masuk bengkel..kenalah antar dan amik setiap hari..jadi supir free jer ..] kakliza singgah kat pasar untuk mencari daun-daun kayu yang sesuai untuk buat bubur lambuk versi Terengganu...
setelah dapat segala daun, santan [saja tambah untuk lemakkan bubur tu], ikan..udang..baliklah ke rumah dan mulakan operasi..

masa basuh beras tu ..ingat nak buat lebih sikit..boleh kasi cekgu-cekgu sekolah fardhu ain kat Masjid Tengku Mizan pulak [aritu kasi ibu-ibu kat sekolah Rantau..] so tambah sikit lagi..dan rebus beras..sambil kupas keledek warna oren untuk campurkan dalam beras tu..
bila dah kembang beras..tenguk-tenguk..mak oiiiii....
banyaknyaaaaa...
cepat-cepat salin periuk lain sebab sayuran tak masuk lagi ni..
nnt sure melimpah ruah pulak masa kacau..


akhirnya setelah masuk sauyuran yang dibeli tadi..nampak ciput jer sayur..
nak kena beli algi sayur la..
akak plan nak tambah kangkung jer..beli masa nak amik anak kat sekolah nanti..
dan masukkan dalam bubur tu masa nak bagi cekgu-ckegu tu petang nanti..masa amik balik dari masjid jam 4.30 petang..


resepinya dah ada tulis dulu..... kita tenguk disini




4 comments:

K.Nor said...

salam k.liza, nor pun baru2 ni teringin sgt nak makan bubur lambuk. dlm duk plan nak buat, ada jiran kasi 2 bekas bubur lambuk (tajaan yay. diraja sultan mizan) yg dibagi2 percuma kat masjid putih.. masa tu hari kematian mak nor tu.. alhamdulillah.. sampai gak hajat hati nak makan bubur lambuk, sedap gak bubur tu aritu.. ada udang, sotong..

aile77 said...

Salam K. Liza... salam kenal... huhuhu... thn ni tak dapat la makan bubuk lambuk favourite saya kat masjid pt.bilal (bt. pahat)... nak kena buat sendiri nampak gayanya nih... bubur lambuk akak ni betul2 mengancam jiwa la...

mannira said...

kak..sy br dpt daun kayu tu semlm..igt nak buat la arini ke esok ke..tau jela kat kl ni mana ada daun kayu...ada tu adala tp kena beli asing2 la.. nasib kwn tu nak tlg belikan kat trg ms dia blk kg...
bestnya kan...sy tak pernah buat lg sendiri ni..biasa buat ada mak yg tlg rs..he..he..

cplud miera said...

wah..rindunye bubur lambuk ganu..ni yg xsbr nk blik kg nih

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers