Saturday, August 14, 2010

Pergedil Udang


Pergedil Udang


Bahan A

200 gram kentang [rebus dan hancurkan]

200 gram udang

2 tangkai cili merah ]

2 pokok daun bawang ] cincang halus

1 sudu besar serbuk lada hitam

1 sudu besar tepung jagung

Garam secukupnya


Bahan B

2 biji telur [kacau rata]

300 ml minyak


Cara

1. Udang dibuangkan kulit dan cincang kasar.

2. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.

3. Bentukkan adunan menjadi bulat dan leper.

4. Panaskan minyak dalam kuali.

5. Celupkan adunan dalam telur dan gorengkan dengan api perlahan sehingga masak.

6. Angkat dan toskan.

7. Hidangkan dengna sos cili.


3 comments:

MATAHARI said...

mintak izin nak ambik resepi ni

hanieliza said...

>> MATAHARI..
silakan...

Anonymous said...

melantun la resepi nie... hebat.. - master-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers