Friday, August 20, 2010

Kari Daging Mertuaku





inilah kari wajib Mertua kakliza setiap kali raya..
samada raya posa atau raya haji..
kkliza hanya siapkan bahan mentah tapi ditumis dan masak oleh mak mertua..
kiranya kkliza amik part senang la kannnn...


KARI DAGING MERTUAKU

Bahan

1 kg daging [potong kecil]
5 s/b rempah kari daging
2 s/b kerisek
1 biji kelapa [4 cawan santan]
5 biji kentang [belah 6]
1 cawan air
3 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak
garam

Bahan Tumbuk Kasar
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia

Cara
1. Daging dibasuh dan toskan.
2. Perapkan daging dengan rempah kari, kerisek dan sedikit garam.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk kasar sehingga wangi dan agak garing.
4. Masukkan daging, daun kari dan air. Masakkan sehingga daging lembut dan naik minyak.
5. Masukkan santan, kentang dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
6. Kecilkan api dan biarkan masak sehingga naik minyak dan pekat.
7. Hidangkan dengan ketupat atau nasi.


1 comment:

Chik Mimi said...

kari dgg org utagha kan kakliza,yang peram tu kat kat png panggei awas hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers