Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Friday, August 20, 2010
Kari Daging Mertuaku
inilah kari wajib Mertua kakliza setiap kali raya..
samada raya posa atau raya haji..
kkliza hanya siapkan bahan mentah tapi ditumis dan masak oleh mak mertua..
kiranya kkliza amik part senang la kannnn...
KARI DAGING MERTUAKU
Bahan
1 kg daging [potong kecil]
5 s/b rempah kari daging
2 s/b kerisek
1 biji kelapa [4 cawan santan]
5 biji kentang [belah 6]
1 cawan air
3 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak
garam
Bahan Tumbuk Kasar
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara
1. Daging dibasuh dan toskan.
2. Perapkan daging dengan rempah kari, kerisek dan sedikit garam.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk kasar sehingga wangi dan agak garing.
4. Masukkan daging, daun kari dan air. Masakkan sehingga daging lembut dan naik minyak.
5. Masukkan santan, kentang dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
6. Kecilkan api dan biarkan masak sehingga naik minyak dan pekat.
7. Hidangkan dengan ketupat atau nasi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
kari dgg org utagha kan kakliza,yang peram tu kat kat png panggei awas hehehe
Post a Comment