Monday, January 28, 2008

Laksa Sarawak


Bahan
1 bungkus [500 gm ] bihun [rendam dan celurkan dengan air panas. Toskan]
300 udang [rebus dan toskan]
2 keping dada ayam [siatkan]
1 batang timun [ sagat halus - macam laksa penang]
1 cawan togeh
3 biji telur [buat dadar dan hiriskan halus]
3 biji cili merah [hiriskan]
10 biji limau [belah 2 dan buangkana biji]
2 pokok daun ketumbar [hiris halus]

Bahan Kuah
3 ulas bawang merah ]
2 uals bawang putih ] mesinkan halus
10 tangkai cili kering ]
2 batang serai [ketuk]
1 cm lengkuas [ketuk]
3 s/b pes laksa sarawak
2 cawan santan pekat
5 cawan santan cair
1 cawan air rebusan udang
minyak
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin halus dan serai sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan pes laksa dan kacau rata.
3. Masukkan air rebusan udang dan santan cair juga ayam. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan santan pekat dan didehkan sehiingga naik minyak dan pekat.
5. Rasakan garam dn tutup api.
6. Keluarkan ayam dan siatkan isinya saperti ayam soto.
7. Hidangkan saperti dalam gambar.


Nota; Kakliza tidak rebus taugeh kerna mahukan kerangupan taugeh.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers