Wednesday, July 07, 2010

Taugeh Ikan Masin



Assalamualaikum..
kali ini kakliza ingin bercerita bagaimana kakliza mendapat idea untuk memasak resepi ini..
bebaru ini kawan kakliza mengajak kakliza minum petang bersamanya di Kelab berhampiran dengan rumah kakliza..
bila kakliza sampai dia cakap dia agak lapar dan nak makan nasi..so dia order nasi tapi kakliza baru saja makan tengahari ..tidaklah lapar..
untuk menemankan dia makan kakliza order kuetiaw saja..

kawan kakliza memesan nasi putih dan sayur taugeh goreng dengan ikan masin..nampak sedap tapi kakliza segan nak makan atau akcau hidangannya..
balik rumah kakliza menceritakan mengenai taugeh tu..

so akhirnya..

TAUGEH IKAN MASIN

Bahan
200 gm ikan masin talang [boleh juga gunakan ikan masin tenggiri atau kurau]
300 gm taugeh [bersihkan]
100 gm lobak merah
50 gm daun bawang [potong pendek]
1 tangkai cili merah [hiriskan]
1 sudu besar kicap cair [jika perlu]
3 sudu besar minyak

Bahan tumbuk atau hiris halus
5 tangkai ciliapi
3 ulas bawang bputih
2 ulas bawang merah

Cara
1. Hiriskan isi ikan masin dan basuh. Toskan.
2. Lobak merah diriskan halus dan pendek.
3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan masin sehingga masak.
4. Masukkan bahan tumbuk atau hiris dan gorengkan sehingga wangi.
5. Tutup api dan masukkan hirisan lobak merah, daun bawang dan taugeh. Kacau rata.
6. Masukkan kicap [jika perlu] dan hidangkan.

3 comments:

Ida Ddapur said...

ala kak..sedapnyer,lagi2 tengok ikan masin tu..perut dah semakin lapar dah ni..mintak sikit bole?...

izahdaut said...

salam kak liza...memang kena ni lauk cam ni..nak tryy jugak..terima kasih kak untuk resepi yang best2 slama ni...

Joshua Navin said...

thanks for the recipe :)my first time

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers