Wednesday, April 15, 2009

Sick


kakliza baru saja balik dari ALor Setar menziarahi bapa mertua kakliza yg sakit..

last Thursday dia dimasukkan ke hospital due to dia mengadu rasa macam nak pitam..
bila di check dai disahkan mengalami minor stroke..

asben kakliza yg kebetulan ada di KL [menghadiri kursus di Bangi pada Khamis lalu] telah balik ke Alor Setar dengan adiknya untuk berjumpa dengan bapa mereka..
sampai saja asben kakliza kat hospital..dia bertanyakan kakliza..
kakliza rasa sungguh sedih bila FIL bertanya begitu..
aceli kakliza telah cuba nak balik pada Khamis malam tu tapi tak dapat tiket p KL dan join asben untuk ke A/Setar..
then bila MIL cakap keadaan ayah dah stabil sikit kkliza pun rasa OK laaa..
tapi bila ayah bertanyakan kakliza.. terasa kakliza amat diperlukan bersamanya

so pagi Sabtu lalu kakliza terus saja ke Kuantan dengan harapan kakliza dapat bersama FIL diwaktu dia sakit ..
kakliza meminta anak kkliza di Shah Alam dapatkan tiket untuk ke A/Setar pada waktu petang Sabtu memandangkan kakliza akan sampai KL jam 4 ptg dengan bas MARA Liner..
so pada jam 5.30 petang kakliza menaiki bas Transnasional pula ke Sg. Petani kerana anak kkliza dapatkan tiket tu secara online dari S/Alam..
kiranya dia tak pergi Puduraya untuk dapatkan tiket terus ke A/Setar pada pagi cuma tunggu kakliza waktu nak bertolak ke A/Setar saja....

Kakliza sampai di Sg Petani jam 10.30 malam..tapi asben kakliza masih dalam perjalanan dari A/Setar untuk mengambil kakliza di Sg Petani..
sampai saja kakliza di Kedah Medical Center kelihatan FIL saperti gembira dengan kedatangan kakliza..
kami berbual..siap cerita hal politik semasa lagi tau..kakliza rasa begitu lega..means ingatan dia OK..
asben kakliza berasa dia dah stabil sedikit memandangkan sebelum ini dia tak mau bercakap sangat...
tapi dia berkeras nak balik ke rumah..biasalah orang tua-tua..bukan suka duduk kat hospital..

asben kakliza terpaksa balik ke KL kerana dia ada kursu yg perlu dihadiri di Sri Kembangan selama 5 hari dari Isnin sehingga Jumaat ini..
adik perempuan dan anaknya pun ikut balik ke KL kerana mereka juga ada kerja yg perlu dibereskan..

kakliza tinggal seorang di hospital untuk menjaga FIL..kerana MIL kakliza terpaksa tinggal dirumah due to nak tolong tengukkan anak2 SIL kakliza yg bekerja di KMC tu...

oleh kerana kakliza punyai tugasan untuk selesaikan buku resepi yang telah kakliza janjikan so kakliza terpaksa balik ke Kerteh lebih awal..
lagi pun kakliza tinggalkan anak2 dengan anak no3 [Azri > tunggu panggilan IPTA]
kakliza balik dari A/Setar pada Selasa malam..tapi bila tenguk kemalangan bas di PLUS tu seram sungguh rasanya..
tambahan pulak kakliza travel seorang diri...
cuma kakliza berdoa semoga perjalanan kakliza selamat sampai kerumah...

Alhamdulillah perjalanan kakliza dari A/Setar ke Kuantan agak selesa.
bila bas bertolak saja kakliza terus ZzzZ kerana dah beberapa malam kakliza tidur tak berapa lena kerana menemani FIL tu..
hanya sedar sekali sekala..dah makin jauh meninggalkan Kedah..
kakliza sampai kat rumah jam 9.55 pagi tadi satelah dapat menaiki bas dari Kuantan pada jam 8.30pagi..
penat tu toksah cakapla..tapi kakliza punyai tugasan yg perlu disambung balik..

kakliza hanya dapat berdoa semoga sakit FIL beransur baik..
pada ketika ini kakliza diberitahu yang FIL dah pun keluar dari hospital [aceli dia mmg berkeras nak balik dah..]
anyway dia masih lagi tak boleh menelan makanan saperti biasa since masuk hospital aritu..
so dia kena makan melalui tube yang dipasangkan dihidungnya..
SIL kkliza akan dapatkan khidmat nurse untuk memberikan makanan pada FIL nanti..

sorilaaa...kali ini kakliza berceloteh panjang..rasa sangat tidak tenteram dihati..
so dengan menulis ini rasanya saperti dapat luahkan apa yg terbuku resah dihati..

19 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam akak...
moga FIL akak cepat2 sembuh ya...
mai amik award ya bila2 free...

shasha said...

salam kak liza..saya doakan FIL kak liza moga sihat dan segera sembuh..banyak2 bersabar k..kuatkan semangat..saya dpt rasa perasaan k.liza mcmana..anyway, kemslm kat lan ya..(saya bekas PA dia di uitm dulu)..:)

hana said...

salam kak.liza..
moga FIL akak cepat sembuh yer.. n moga akak dpt meneruskan kehidupan ngan tenang...

ZaiY said...

salam kakliza..
semoga kakliza tenang2 selalu dan fil akak cepat sembuh ya. bukan org tua je tak suka duk hospital, seme org pun tak suka jugak, tp nak buat mcmana kan.

maklang said...

harap akak ok dan FIL semakin sembuh..

jangan kerja kuat sangat, takut akak pulak tak sihat..

kalau ada perlu apa2, jangan segan2 laa..calling1 aje...

MamaFaMi said...

Wishing your FIL a speedy recovery ye Kak Liza. Akak jangan susah susah hati ye... kesihatan akak pun nak kena jaga gak...

Feena said...

salam kak liza
semoga FIL kak cepat sembuh..

mamaHanin said...

salam kak liza...
semoga ur FIL cepat sembuh.. biasanya penyakit nih akan cepat sembuh melalui satu perkara ja... "caring dan kasih sayang dari insan yang disayangi".. masa tu pesakit akan kuat melawan sakitnya.. nampaknya ur FIL mmg rapat ngan akak ekk?? semoga dipermudahkan semua urusan yer kak... ameenn...

mamasya said...

Salam K.Liza..
Moga FIL k.Liza cepat semboh...
dlm kesibukan k.liza...jgn lupa jaga kesihatan...moga dipermudahkan Allah dlm segala urusan...

sayang mama papa said...

akum.....didoakan semoga FIL akak cpt sembuh dan diharapkan agar akak pun menjaga kesihatan juga didalam akak sibuk menguruskan kerja harian akak ye

suraya said...

moga hanieliza tabah hadapi semua dugaan danrintangan..ada hikmah disebalik kepayahan dan kesusahan yga hanie lalui..moga kecerianan dan kesenangan menanti dihadapanmu..amin

Zura Hasan said...

salam kak liza...semoga FIL cepat sembuh...hrp akak juga sihat sentiase sbb sy suke bace celoteh n masakan akak...sumenyer sodap2....

aziezd said...

Salam Akak....
Takziah..semoga FIL akan cepat sembuh..

Anonymous said...

Salam,
Saya salah seorang silent reader blog kak liza. Saya faham perasaan n keadaan kak liza sekarang kerana saya juga mengalami rasa gundah dihati bila arwah ibu dimasukkan ke hospital tempohari. Beliau telah pun meninggalkan kami selamanya pada 8/4/09 yg lepas. Saya doakan agar FIL kak liza akan segera sembuh dan harap kak liza dan keluarga kuatkan semangat dan bersabar sebagaimana yang kami telah dan sedang lalui. Insyaallah FIL kak liza akan sembuh.

hanieliza said...

>> Aishah@Ariffin@Aqil ..
Salam..terimakasih atas doa yg diberikan..nanti kakliza g amik award tu yer..

>> shasha..
salam..terimakasih atas doa itu..mmg kena kuatkans semangat supaya FIL pun kuat semangat..InsyaAllah akan kakliza sampaikan salam untuk Azlan..dia masih di S/Alam..

>> hana..
salam..terimakasih...InsyaAllah kakliza akan tenang..tapi taklah saperti dulu...mmg ada juga keresahan hati..

>> ZaiY ..
salam..yelah most of people tak suka dok spital kan...rasa amcam terkurung jer..

>> maklang..
salam...terimakasih atas doa yang diberikan..
bab akak ni..mmg kena pulun cukup2 ni sbb akka dah ketinggalan schedule resepi yg telah ditetapkan..
takut .seram..semua ada..harap2 by 17 Mei 2009 ni settle semuanya..
kalau kkliza need help nanti kakliza calling2 la...InsyaAllah..

>> MamaFaMi..
salam.hanya ucapan terimaksih yg dapat kakliza sampaikan atas doa yg diberikan..akan kkliza ingati nasihat cik Puan ni...:D

>> Feena..
salam..terimakasih atas doa itu..

>> mamaHanin ..
salam..betul la..memang kasih sayang yg ditunjukkan akan dapat menguatkan semangat pesakit..
memang kakliza sangat rapat ngan keluarga asben..saperti adik ebradik dan anak beranak sendiri ...

>> mamasya..
salam..terimakasih atas doa yg disampaikan walaupun jauh beribu batu [KM]..

>> sayang mama papa..
salam..kkaliza ucapkan berbanyak-banyak terimakasih atas doa dan nasihat yg diberikan.. hanya Allah juga yg dapat membalaskannya...

>> suraya ..
salam..memang kkliza agak sedih atas apa yg terjadi..mungkin ada hikmah disebalik kejadian ini..

>> Zura Hasan ..
salam...sekali sekala suka gak brceloteh tapi kalau selalu sangat nanti orang jemu pula...
buat masa ni kkliza x boleh tulis resepi baru kerana asik dok masak resepi lama [ulang-masak] untuk buku resepi kakliza..

>> aziezd ..
salam..terimakasih atas doa tu..

>> Anonymous..
salam..
kakliza pun sedih membaca berita yg dituliskan..semoga tabah menghadapi ujian ini..kakliza ucapkan terimakasih atas doa dan nasihat yg diberikan...
memang kakliza sentiasa berdoa semoga FIL kakliza sembuh..terbayang dimata betapa sibuknya [dia mmg tersangat rajin orangnya..] di dapur membantu kami memasak..

ummi said...

Salam k.Liza..Harap2 FIL kak liza cepat sembuh dan semakin pulih..Mesti kak Liza ni menantu kesayangan dan sentiasa menjadi penglipur lara buat FIL tu..tu pasai dia duk sebut2 nama Kak Liza..xpalah penat sikit kan, asalkan hati FIL lapang sekali bila dapat bertemu muka dengan kak Liza..kan, kan..

muza said...

salam kak liza.....
semoga FIL akak cepat sembuh yaaaa,akak pon kena juga jaga kesihatan yaaa.

rinnchan said...

Di saat-saat org tua tidak sihat seboleh2nya mmg kita kena tunaikan apa sahaja hajatnya. Takut nanti kita akan terkilan sekiranya apa2 yg tak diingini terjadi. Bertuah FIL kliza ada anak menantu yg prihatin. Kliza pun kena jaga diri...projek belum selesai lagi tuuu. All the best....

saudah said...

Salam kak liza, semoga FIL akak akan cepat sembuh..ayah odah pun pernah kena mild stroke ni..lepas je kuar hospital, ada pakcik urutkan dia selama 3 hari berturut2 n after that once a week. then dia buat bekam..ini semua utk pastikan darah berjalan lancar selepas stroke tu..anyway, take care of urself

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers