Tuesday, April 21, 2009

Makanan Laut

akhirnya dalam kekalutan segalanya kakliza dapat selesaikan masakan makanan laut...
aceli memang penat..sebab last week kakliza pusing Malaya ..balik Kedah...naik bas turun bas..dok spital..tak proper rest semua tu..
tapi oleh sebab kakliza dah kommit ngan buku resepi mau x mau kena gak sudahkan segala yg dijanjikan..


masa nak masak makanan laut ni agak mencabar juga kerana walaupun kkliza tinggal di kawasan pantai/laut tapi yg jadi peliknya..ketam..udang dan seafood agak terhad jualannya..

ketamnya kocik..kenit...nampak tak cantik bila nak dihidangkan..

siput pula ..alahai..hanya ada siput sedut..sib baik la ada jugaa......
lala atau kepah retak seribu tu pun kecik bebenar..macam tak cukup umur jer..tapi dek sebab nak juga masak..boli jo la...sabo je maklong ni haaaa...

bab kerang pun macam tu..tensen nya bila nak masak..
bila direbus..nak buat rendang atau sambal..2 kilo tu berjam nak kupas kulitnya..
udahlah kerja semuanya one man show..sabo lagi maklong ni...

dah siap masak beberapa hidangan udang..
bila p pasar jumpa pulak udang rimau..besar gedebak..tapi rege pun beso...sekilo RM45...
tapi dek sebab teruja nak masak udang besar kkliza beli hanya 4 ekor dgn rege RM12..nak wat 1 hidangan je la..

tapi bila nak masak..anak kakliza no4 [Mohd. Azib] memang hantu udang minta buatkan sweet sour untuk dia..
dek sebab kesiankan dia..esoknya kakliza beli lagi udang rimau tu sekilo...haaaa ko..baru puas makan..
so lepas tu kakliza pun masak beberapa hidangan lagi resepi udang menggunakan udang beso tu..
rasanya memang sodap laa...puas makan...tapi sure berbaloi ngan rege yg macam rimau tu...

meh kita tenguk udang rimau yg gedebak tu....kakliza saja buh udang biasa kocik tu untuk buat bandingan...amacam bosa tak...?


untuk membuat adik-adik teruja ngan apa yg kakliza masak ni..layan jelah...



14 comments:

nabilah_2908 said...

salam ziarah dari nabilah.. :)

wah..maskn makanan laut tu nmpk menyelerakan.. :)

MamaFaMi said...

Ooo akak dah habis menjala di laut ye. Lepas ni nak ke mana pulak? Hehehe.... tak sabar betullah nak dapatkan buku-buku akak ni..

intanmaria said...

em..sedap nya
terliur la kita..

em, salam perkenalan dari mommy ecah

sayang mama papa said...

akum akak.....nyumnyumnyum....akak sedapnya nampak lauk2 tu memang menyelerakan dan membuatkan leleh air liur lah

CT Delima said...

memang sedap lah masakkan laut ni kak liza.x sabar nak dapatkan buku masakkan kak liza ni :-)

Lolozh04 said...

Salam,

Bilakah agaknya buku ni terbit?. Tak sabar nak beli nih

iu @ wid said...

menariknyeee... tahniah kak liza :)

ainaa said...

adeh...meleleh dah air liur nih...

cikMilah said...

mak oi, itu udang tok rimau tu Kak!
Nanti nak buku KakLiza dengan tandatangan sekali na!

Zue Murphy said...

Seafood! Yea nampak sedap ni.

Mama Ghock said...

Kak liza,

Masa mat rock kena outstation ke Miri dulu, kt pesan dia beli udang rimau. Ingatkan saiznya tu sama la cam saiz yg jual kat sini. Tu dia ehhh... Kt masak udang rimau 1kg penuh sekuali tpi cuma 7 ekor jer... 1 ekor besor lengan budak... sorang seko makan cam nak pengsan nak habiskan. Tp mmg sodappppppp...

ZaiY said...

tgok gmbar tu je dh kecur liur ni kak...besor betul udg tu ye, nmpak fresh sgguh.kat sini kalau yg saiz gitu rm65-70 sekilo.

ummiluqman said...

best ni sedap sedap..jgn lupa bgtau tau bila buku siap. nak bawa ke abu dhabi ni utk masak. agak2 bln berapa keluar

-azma

Nana said...

K.Liza, saya dok di kemaman ni..
kkdg gi pasar ada jual scallops atau bahasa org sini panggil shell jer.. cuba lain kali kot

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers