Friday, April 24, 2009

Alahai Kambingggg...

arini kakliza bercadang membeli daging kambing due to ada resepi yang perlu dibereskan..
tapi bila kakliza sampai di Pasar Tani..satu habuk daging kambing pun tak der..
alahai..frust giler..gigit jari jer...
mood nak bershopping pun down..hehehhehe..




setiap pagi hari Jumaat ada Pasar Tani kat bandar Kerteh..

so kakliza berpeluang bershopping bahan makanan..

shopping sakan uuu..macam-macam ada..

sejak kes buat buku resepi masakan ni..lagila macam-macam yang kakliza perlu hangkut masuk dapur...




bila tenguk daging kambing takder..kakliza kena fikir untuk masak masakan [resepi lain]...
tiba-tiba terpandangkan petai bergayutan di gerai.. wahhh..datanglah idea...buat nasi goreng petai.... atau apa-apa resepi yang menggunakan petai bermata besar tu..
lega rasanya..hilang ke'frust'an daging kambing tadik..

anyway kakliza berjaya dapatkan kawan yang akan ke Pasar Kemaman esok [Sabtu] dan pesan ngan dia tolong belikan daging kambing untuk kakliza kerjakan..


kemudian kakliza pun beli udang..cadang nak wat sambal tumis udang dan petai..
disamping tu dah teringain nak buat gulai tempoyak daun kayu hiris dicampurkan dengan petai tu..


balik rumah kakliza pun terus kerjakan bahan yg perlu untuk menggulai tempoyak tu..

siap amik gambar step-by step..untuk buku resepi kakliza dalam kompilasi SAYUR nanti..

bila sudah jer masak..lepas shoot hasil masakan tu..apa lagi..kakliza pun terus ngap..kelaparan ..


sekianlah sahaja...berita terkini...

7 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wahhhhh...sayur lemak daun kayu petai mmg mmg menggoda...resepi tarak ekk...nanti balik kena geladah kedai buku ler ni..

intan said...

fuh.. msk tempoyak daun ubi kayu ni kalo makan mesti terover tambah nasi. pastu tgn bau tempoyak satu hari! mkn dgn roti pun sedap mcm jem.

Roza said...

Assalamualaikum,

Sajian hampir wajib setiap musim durian...

hanieliza said...

>> Aishah@Ariffin@Aqil
resepinya dh ada dalam fotopages kakliza .. http://hanieliza.fotopages.com/?entry=788157 nak beli buku pun orait gak tuu...

>> intan
memang makan over gak lunch tadi kebetulan bekfes ciput jer..mmg lapo..
makan ngan roti pun ok gak...ala-ala sandwich gitu..

>> Roza
kakliza mmg syuk makan masakan ni tapi asben alahai makan secoet jer..sbb dia x biasa makan masa jaman kanak-kanak riang dulu..
n boleh dikatakan kakliza wajib buat gak bila ada tempoyak..

MamaFaMi said...

Petai oh petai.... sedapnya!

ZaiY said...

adoii kakliza..menggoda betul sambal tempoyak daun kayu tu...
bestnya tukang masak lepas masak terus dpt ngap..

Jasmeen said...

cmana plak kambing jd petai ni kakliza...ekekekkekeke....
>>kita x penah mkn kambing...heheh..ada bau la kak...
>>sayur pucuk tu, sllu dpt dr jiran jer...nak buat x reti & x rajin mcm akak...


ppssttt...thanks ya...sudi call sy...bangga sungguh hati bila sifoo besor tipon...sama gak ms memula dpt sms dr Mamafami....terkezut oooo...:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers