Sunday, April 26, 2009

Apam Balik

dah lama kakliza x buat experimen masakan..
malam tadi anak no3 tu minta buat cokalt chips pancake..

tapi kakliza dah masak macam-macam so janji akan buat untuk breakfast..


so pagi ni kakliza pun terpaksalah tunaikan janji manisku pada dia..

tapi bila buat coklat chips pancake tu..
kakliza x sedar api agak besar...

so apa lagi dasar pancake pun macam coklat chips..
agak golap gitu...
sayang sekali x sempat nak posing dah pun kena samun..

kakliza ni kurang sikit ngan coklat ni...

kakliza pun cari jagung dalam tin untuk buat apam balik..

so akhirnya kakliza pun buat APAM BALIK...



kakliza masak..
gunakan kuali non-stik COSWAY [kempeng jangang dok kempeng mek weyyy..]

APAM BALIK

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam

Bahan B
2 cawan susu segar [1 cawan susu cair + 1 cawan air]
1/2 cawan minyak
2 biji telur

Bahan C
coklat chips
jagung cream

Cara
1. Gaulkan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
5. Tutup pan dan biarkan adunan 3/4 masak.
6. Letakkan coklat chips atau jagung.
7. Lipat dan hidangkan.

10 comments:

MAK TEH said...

terima kasih k.liza,kitaorang suka sgt apom balik..lagi nipis lagi best...fav filling ialah kelapa...hye kliza,sihat ,mak teh baru je comment kat entry baking class tu..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

nih boleh try nih...coz tepung hotpan dah tak leh gune kat sini...

MamaFaMi said...

Omak ai sodap eh....
Cosway ni kena bayar akak ni sebab rajin promote barang dia...hehehe

@zura said...

Ish... ni dh x tahan nk pi beli pan cosway tu.. dh cam agent cosway kak liza nie... ekekekee

Pantherra said...

oh apam balik.. i like it..yummy

Hayati said...

kak liza, saya dah buat apam balik pagi tadi. Saya letak coklat. yummy, sedap. Macam pancake. Betul-betul jadi sebiji macam kak liza punya. Dengan gunakan kuali yang sama. TQ kak liza

kujanviva said...

assalamualaikum kak :D yahoo lama dah saya follow akak la baru register jadi follower akak! saya nak ucapkan jutaan terima kasih sbb akak bnyk sgt amat bg resepi best2 kat fotopages akak bnyk resepi yg saya try berjaya :d hanya Allah jer dpt membalas jasa baik akak kerana xkedekut ilmu utkdikongsikan bersama :D ameen! terima kasih kak hanieliza :) i love you kak!

Zue Murphy said...

Kak Liza, saya tak pernah lagi try apam balik letak coklat. Boleh la try lain kali.

Roza said...

Assalamualaikum,

Di Segamat ni, inti apam balik dimasukkan kelapa parut dan pulut hitam manis.

Jom jalan-jalan cari apam!

Mawar said...

Chef Hanieliza
terima kasih. saya akan cuba yang ini!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers