Monday, April 06, 2009

Dah Selesai ngan Cik Mooooo


hip..hip..horayyy...
dah pun selamat selesai mission kakliza ngan cik Mooooo...
cuma yg kakliza ralat tak dapat buat masak lemak ciliapi perut ngan belimbing buloh kerana kat Kerteh takder jual perut lembu yg dah siap rebus tu..
hanya ada perut lembu yang belum rebus..malas kakliza nak rebus..nanti kang satu rumah bau cik mooooo..boleh jadi pengsan wooo...

antara resepi yg kakliza buat adalah ..
1. Daging Dendeng [sib baik daging tak panjat dinding]
2. Daging Paprik [pedas berasap..geng Azri makan..depa enjoyed]
3. Rendang Tok [tapi maklong yg buat]
4. Lemak Ciliapi Daging Salai ngan Mangga Muda [ni ganti lemak ciliapi perut tu]
5. Daging Sos Tiram [masak dalam kuali baru..nnt kakliza citer]
6. Daging Masam Manis [kakliza dah masak tapi bila amik gambar nampak x menarik..masak ulang sekali lagi..]
7. Paru Goreng Berlada [pun masak 2 kali sebb yg memula tu hirisan parunya kocik bebenar..]
8. Daging Gulai Kawah [kenalah masak dalam kawah kecik..alahai..cik Kuali jer...]
9. Daging Masak Hitam [sib baik cik puan memasaknya hitam manis...]
10 Rendang Campur [ala rendang yg campur segala isi dalam perut cik moo..hati..paru..limpa..]

kakliza list separuh jelah dari 24 resepi..saja nak kasi saspen kannnnn..
anyway memasak ngan cik mooo ni sungguh mencabar sekali....

berbalik pada kisah masak cik moo ni..
ayoyoyoyo..amma apppaaaaa....manyak penat woooo..
sebab masak daging memang amik masa yg lama nak kasi itu cik moo lembut..
kalau tak macam makan pelastik atau spring je...
pasal makanan yang banyak ni..mmg tak jadi masalah..
kebetulan anak kakliza no.3 Mohd Azri tu dok cuti tunggu panggilan ke IPTA..
so dia dan his gang akan lepak kat umah sebelah ..so kakliza akan jadikan mereka food tester..
nak antar makanan tu kat umah orang..alahai..masak ciput-ciput jer..
cuma masa kakliza masak daging gulai kawah tu teringat nak kasi kenalan kakliza yg agak lama x jumpa..so buat lebih sikit laa...
terkejut besar dia bila tahu kakliza le ni dok berperang sensorang kat dapoor...

ok..meh kakliza citer pasal kuali baru tu...
kakliza memang ada periuk/kuali baru..ala periuk ARTNOVA yg kakliza beli sebulan lalu..
memang senang masak ngan periuk tu..
tapi periuk tu besooooor ya amat..kalau nak amik gambar kena berdiri jauhhhh kebelakang..
so makanan yg dimasak dalam tu nampak alahai..ciput bebenar la weyyy...

dalam pada tu akak pernah tertenguk dalam buku COSWAY..[ter aje tauuuu] kuali non stik [padahal kakliza mmg banyak kuali atau pan non-stik kat rumah..]
so semalam akak ulang tenguk sekali lagi..nampak cam berkenan pulak la kannnn..
apalagi ditunggu..bab yg nak buat kerja soping barangan dapur tu kan kuasa vito kakliza..
bila ditanya ada stok kat stokist..kkliza pun rembat jerla...
aceli regenya RM179.00 tapi oleh kerana kakliza beli ngan kupon COSWAY so kakliza hanya bayar RM89.00 + 1 kupon COSWAY..
tapi bila dah cuba..memang berbaloi bebenar membeli dan menggunakannya...


le ni kkliza kena p laut pulak..
nak jala udang..tangkap sotong dan kutip kerang..siput segalanya..
semoga misi kali ini lebih smooth dari memasak ngan cik mooooo itu...

13 comments:

zeeta said...

ok kak liza..saya dengan sabarnya menanti buku resepi akak nie.. huhu x sabau nak beli.... cepatlah kuar ekkkk..hihihi

ita dubai

zeeta said...

huhu sebenaunya x sabar dahhh.. kehkeh

ita dubai

Roza said...

Assalamualaikum,

Lepas ni memasak apa pula?

hanieliza said...

>> zeeta..
kakliza pun tak sabar nak tenguk hasil tulisan tu..
rasanya depa akan kuarkan dipasaran sebanyak 3 buku dulu bulan ini..
terimakasih ekrana bagi sokongan..

>> Puan Roza..
waalaikumusalam..
sekarang kakliza tengah masak MAKANAN LAUT [siput/ketam/udang/sotong]..
jadual masakan kakliza ada kat tepi blog [JOM KEJAR]..
so kakliza kena siapkan semua tu dalam jadual/schedule yg diberikan...

anyway terimakasih kerana sudi kunjungi blog kakliza..

Anonymous said...

askm... kak liza. dah lama jenguk rumah baru ni, just kali ni nak join mcm org lain...
akak beli jugak periuk artnova? saya pun ada kat dapur tu... beli last year. even reganya boleh tahan, tapi pueh hati kan?... guna seguna-gunanya... goreng nugget pun dlm tu... kukus, buat kek dsb... heheh..

silversarina said...

Salam,

Patut lama tak dengar kabar berita... wah, tak sabar saya nak beli buku kak liza ... kalau nak cari food tester saya boleh aje..... call aje setengah jam lepas tu terjengol saya kat depan pintu akak... heheheh.

hanieliza said...

>> Anonymous...
kakliza mmg gunakan periuk Artnova tu sepuas2 hatiku..
tapi bila kena buat projek memasak bagai nak giler ni..kenalah gunakan periuk cinonet jer sbb bahan yg nak dimask pun ciput jerr...

>> silversarina...
wslm..kakliza mmg bizi le ni..bab tukang rasa tu..alahai..malunya...mmg akak buat masakan ciput2 jer..
x sempat nak terbang ke tempat lain...

dila~noor said...

salam..kak liza..skrg dah kelakar kak liza ni..sy bc blog kak liza ktw dlm hati..hehe
tak sabar nk tunggu buku resipi tu..
nnt kalau dah kuar,buatla jualan online..ktrg die-hard-fan kak liza ni blh klik kt blog kak liza je..kan sng gitu..hehe

MAK TEH said...

I raised my hat for you..Kak Liza mmg superb,syabas ..K.Liza x sakit urat ka?K.Liza x join hari kek tv3?khuda hafiz.

ZaiY said...

salam kakliza..
mai sini nak cari resepi talam labu..
saya kalau jumpa buku akak ni mmg akan beli. selain nk buat rujukan sy nak sgt buku ni utk kenangan.

Zue Murphy said...

Rugi saya tak jadi jiran hani. Kalau tak gerenti muka tak malu jadi food tester.

ummiluqman said...

kak liza, mcmana nak masak daging jd lembut? daging saya selalu mcm spring walaupun masak lama salah potong ke api kuat sangat . sekian terima kasih.

@zura said...

Salam kak liza.. nk tnye.. kuali non-stick tu xde lak dlm katalog redemption cosway... teringin gak nk redemt... ekekee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers