Saturday, January 17, 2009

Slow Cooker

A slow cooker, often referred to as a Crock-Pot®, is a countertop electrical home appliance that is used to cook stews and other dishes containing water at relatively low temperatures, with correspondingly long cooking times (several hours). Many recipes simply call for the ingredients to be put in the crock, with little preparation. The slow cooker can then safely be left to run unattended, making it a convenient cooking method.


slow-cooker3


kak liza mendapat slow cooker ni dengan cara tukarkan kupon COSWAY..
setakat ni kakliza telah beli 3 unit slow cooker ni kerana kakliza gunakan 1 untuk masakan/periuk harian dan lagi 2 untuk "hot serving pot" jika buat majlis open house..
so jika kakliza buat menu yg gunakan kuah/sup..just masukkan dalam pot ni dan hidangkan jer..
kuah itu akan sentiasa panas..dan sedap...

selain dari masak sup kakliza juga buat.
pindang ikan
singgang ikan/daging/tulang
sup ikan..ayam..daging..tulang...ekor..telur..tahu..
tomyam..
bubur nasi..kacang..
rebus daging..ayam..ikan..kacang hijau..kacang tanah...kacang merah..

aceli kakliza suka beli barangan letrik ngan kupon COSWAY sebab ada garanti
pernah terjadi masa kakliza masak pot slow cooker ni..tiba-tiba terbelah 2..
kakliza amik dan bawa ke stokist dan selepas sebulanatau dua kakliza dapat ganti yg lain dan baru..
begitu juga ngan Oven Convectional kaca bulat tu..
ada masalah ngan timer setting..tapi oleh sebab tempuh waranti setahun masih ada..kkliza diberi ganti yg baru..
kan bagus tu...besttt.....

setakat ni mmg kakliza suka gunakan slow ooker ni sebab jimat kerja..
kakliza sediakan semua bahan dan masukkan dalam slow cooker tu..
kakliza buh setting pada HIGH jika nak makan dalam tempuh 3 - 4 jam
tapi kalau masak malam [sebelum tidur] atau masak pagi nak makan malam..kakliza akan setkan LOW..
kakliza rasa amat sesuai untuk orang yg bekerja..
sebelum pergi kerja..masukkan segala bahan dan setkan LOW..
so nanti balik kerja dah siap 1 jenis masakan berkuah...

pernah juga kakliza buat rendang..tapi masukkan air sedikit saja..
pastu bila dah lembut masukkan dalam kuali dan campurkan santan pekat dan kacau sampai kering..
aceli slow cooker ni tak kering airnya..
so tak perlu bimbang jika masak/gunakan air dalamnya akan kering saperti periuk masak biasa...

2 comments:

ani said...

Salam perkenalan dari saya ani rwg. Dah lama masuk blog akak tapi tak sempat je nak berkenalan. Saya pernah dihadiahkan dgn slow cooker tapi tak tau nak guna, penyudahnya bagi kat org. Lepas ni kena belilah! Thanx alot for de info, very useful.

KHAIRIL AZMIN said...

boleh bagi saya semua resepi yg menggunakan slow cooker ni??? saya student, slow cooker ni bnyk membantu saya dalam pengurusan masa dan wang. harap puan dapat berkongsi dengan saya. (kyrelsyira94@gmail.com)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers