
BIHUN SUP UTARA
Bahan A
1 paket bihun ] rendamkan beberapa jam
2 s/b kunyit ]
Bahan Kuah
500 gm daging berlemak muda [potong besar]
300 gm perut
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
garam
air secukupnya
Bahan Hiasan
daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
lobak asin cincang
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]
Sos Cili
Bahan
10 biji cili merah
1 bawang putih
1 s/b cuka
garam
gula dan air
Semua bahan dikisar halus dan masakkan sahingga mendideh dan pekat
Cara
1. Rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut.
2. Daging dan perut dihiriskan nipis.
3. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
5. Hidangkan,
4 comments:
sedapnye kalu dapat ngap nih...mkn panas2 time sejuk2 mmg masyukkkk...
Aishah..
betui tu..dapat pulak kalau orang lain masakkan untuk kita.. fuiyooo..memang best in de world laaa...
hehhehhehe...
sedapnya....lama x balik utara...
Lawat blog saya http://cooking-engineer.blogspot.com/ ada resipi...
Post a Comment