Friday, January 30, 2009

HOME-MADE CHOCOLATE


teruja ngan kecomelam bentuk2 puding yg kakliza buat dalam acuan kecil..
kakliza pun terfikir nak buat home-made coklat sendiri menggunakan acuan ini..
so taraaa....
boleh buat hantaran atau untuk diberikan pada kanak2 masa besdey..





AcuanCoklat
acuan yg kakliza gunakan untuk membentukkan coklat


coklat kacang
kekacang yg dimasukkan dalam coklat


coklat01
coklat02
dah jadi coklat


coklat03
dimasukkan dalam bekas kertas comel


HOME-MADE CHOCOLATE

Bahan
300 gm cooking coklat [jual kat kedai bakery tu]
50 gm cocoa butter
kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]

acuan coklat

Cara
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan.

7 comments:

Aishah @ UmmiAqil said...

rajin akak wat coklat...comel2 tu..

Norazizah said...

saye dah try resepi home made coklet k.liza..alhamdulillah jd,anak saye suke..acuan kite same ler kak liza...harap2 ramai lg yg memcuba.sangat senang.

♥miss_hacks♥ said...

salam k.liza..mn sy nak dapat kan acuan tu?sy kat kelantan,,da hbs tempat sy cari mmg xde jual acuan tu...k.liza ada sdiakan x??blh sy tempah ngan k.liza je..

hairifqiss said...

salam kak..saya nak tanye coklat & cocoa butter tu panaskan guna dbl boil ye?tq kak

Cik Syue said...

nak cube ! yuhu...

wahida ahmad said...

nk cube jgak la..huhu..cn sedap
je

afiqah fadlan said...

Klo time double boil tu termasuk air , coklat tu akn jd tak ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers