Wednesday, January 21, 2009

Biskut Arab dan Biskut Makmur

Biskut-Arab


BISKUT ARAB

Bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau

Caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180'C selama 20-25 minit.
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus.
6. Simpan dalam balang kedap udara.


Bisku-Makmur


BISKUT MAKMUR

Bahan Doh/Kulit

500 gm tepung gandung
80 gm gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]

Bahan Inti
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus

Gula icing [untuk salut kueh]

Cara
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
7. Simpan dalam balang kedap udara.

4 comments:

somuffins said...

Salam. Masuk2 aje dah rumah baru... beshh..

alin0ne78 said...

kak lieza ...
tahun nih tahun kedua raya saya ambil resipi kak liza utk buat biskut arab n biskut makmur ..
anak2 n husband suka sangat ..

terima kasih kak ..
kerana kongsi ilmu ..

smlm k kedai buku ..
cari buku2 kak liza tp tak jumpa .. sold out jg k kat manjung nih??

p'za said...

80 gram tu anggaran berapa sudu yer

Anonymous said...

as salam..i try u punya resepi biskut arab.tapi hangus n dalam dia masih lembut.
180'c tu pakai fan or only heat aje?frust sangat ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers