Monday, August 06, 2012

MUFFIN BERLAUK


MUFFIN BERLAUK

Bahan Inti

2 cawan isi ayam [cincang]
4 biji kentang [potong dadu]
5 ulas bawang merah[cincang]
2 s/b rempah kari daging
2 s/b minyak
daun sup
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan kacau rata sehingga naik minyak.
3. Masukkan kentang, ayam dan garam.
4. Masukkan sedikit air dan biarkan masak sehingga kentang lembut.
5. Masakkan sehingga agak pekat. Sejukkan.

Bahan Muffin
130 gm tepung gandum

3 biji telur
50 gm gula halus
1 s/b susu cair
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/k ovallate


Cara
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan pukul menggunakan balloon whisk sehingga gebu.
2. Panaskan kukusan.
3. Masukkan adunan kedalam acuan muffin yg telah dilapikkan kertas.
4. Lapiskan dengan inti ayam dan kukus selama 20 -25 minit.
5. Sejukkan baru dihidangkan.

NOTA:
Bahulu ni boleh dibakar dalam oven pada suhu 180'C selama 15 minit.

1 comment:

Amie said...

Menarik resepinya ni Kak Liza...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers