Thursday, October 28, 2010

Sup Makaroni

SUP MAKARONI

Bahan

200 gm macaroni [rebus sehingga lembut dan toskan]
500 gm ayam [potong kecil]
3 biji kentang [potong dadu]
1 batang carrot [potong kecil]
sedikit kobis [potong kecil]
1 pokok daun sup [racikkan]
1 pokok daun bawang [racikkan]
1 s/b lada hitam [tumbukkan]
bawang goreng
air secukupnnya
minyak
garam

hirisan ciliapi + jus limau

Bahan tumis
2 ulas bawang putih [hiris]
3 ulass bawang merah [hiris]
2 cm halia [hiris]
1 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga


Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan ladahitam. Kacau sehingga naik bau.
3. Masukkan air, garam kentang dan carrot. Biarkan mendideh.
4. Bila sudah masak hidangkan dengan macaroni dan daun sup, daun abwang dan juga bawang goreng.
5. Jika nak pedas tambahkan cili hiris dan perahan limau.



2 comments:

K.Nor said...

sedapnyer.. nor suka makan sup makaroni ni dgn sambal kicap, pastu perah limau nipis.. 2 mangkuk pun boleh abis :)

mamawana said...

Salam

Saya suka sup makaroni, makaroni goreng sedapppp....apa saja asal makaroni I like....lalallalalala..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers