Monday, October 11, 2010

Asam Pedas Kambing


Bahan-Bahan:
1/2 kilo daging kambing [potong kecil]

3 batang serai [ketuk]
1 cawan air asam jawa

1 pokok daun ketumbar [potong pendek]

5 helai daun limau purut

3 sudu besar minyak masak

air secukupnya
garam

Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering

1 sudu kecil lada hitam

6 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 biji buah keras

3 biji tomato
2 cm belacan [jika suka]

Cara:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan daging kambing dan biarkan sehingga lembut dan naik minyak semula.
3. Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air sejuk.
4. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga daging empuk.
5. Kemudian masukkan daun ketumbar dan terung. Biarkan reneh segingga pekat dan naik minyak.
6. Angkat dan hidangkan.






6 comments:

Anonymous said...

Salam. Kak Hanieliza...nak tumpang blog utk promosi...thanks!!



Jana pendapatan RM4,500 sebulan dengan modal RM100.00. Jom click url ini http://www.osteen.com.my/?id=6

"PERCAYALAH...
Ianya Sangat Mudah dan Boleh Dimulakan Dari Rumah Atau Di Mana Sahaja...
SERTAI SEGERA!!.
Apa yang perlu anda lakukan hanyalah klik url ini sekarang http://www.osteen.com.my/?id=6
dan nikmati sebuah sistem perniagaan online yang dibangunkan untuk memaksimumkan keuntungan dan bekerja 24 jam sehari di mana sahaja anda berada!

Mata Hati said...

errr...sedapnya. boleh suruh ayah try resepi ni nanti..

Khai Adry said...

salam kak Hanieliza ...... wah sedap nyer asam pedas kambing tu .... menyelerakan lah ......nak tumpang ambik resepi leh tak .....

Anonymous said...

kaler tak macam asam pedas..nampak mcm kari.

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger Makanan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih,
Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Anonymous said...

Tu laa.. kna reneh smpai pekat. Da x mcm asam pedas

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers