Thursday, March 20, 2008

Serimuka Jagung



KUEH SERIMUKA JAGUNG

Bahan Lapisan Bawah

1 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
1 cawan jagung hiris
2 cawan santan cair
1 s/k garam

Cara
1. Kukuskan semua bahan sehingga masak.
2. Sapukan minyak sikit atau lapikkan pelastik dalam loyang lain saiz 8 x 8 inci.
3. Tekan pulut dan jagung yang telah masak tadi.
4. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Bahan Lapisan Atas:
1 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau
4 s/b gula
4 s/b tepung gandum
2 s/b tepung kastad
1 biji telur
1 s/t garam

Cara
1. Gaul rata semua bahan dan tapis.
2. Masakkan sekejap sekadar naik wap.
3. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut yg telah dicakar2kan sikit..
4. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
5. Sejukkan dahulu baru potong.

1 comment:

Anonymous said...

salam,

nak tanya, kenapa serimuka jagung saya buat ikut resipi kak liza, tapi bhgn atas nya keras, tak macam dalam gambar kak liza ni?

s/b = sudu besar kan?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers