Sunday, March 02, 2008

Fruit Tartlets



Bahan
125 gm butter
125 gm majerin
60 gm gula halus
1 biji kuning telur A
400 gm tepung gandum

Keju Kerim
250 gm keju kerim
50 gm butter
50 gm gula halus
[Pukul semua bahan dan masukkan dalam tat]

Buah Hiasan
buah peach
epal hijau
anggur merah
jelly apricot [to glaze]

Cara
1. Gaulkan butter, majerin dan gula sehingga sebati
2. Masukkan telur dan kacau rata
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan adunan dalama cuan tat dan tekan nipis dan potong atas tepi acuan.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170 selama 12 - 15 minit.
6. Keluarkan tat dan sejukkan.
7. Masukkan adunan kerim keju dan hiaskan dengan buah peach, epal hijau dan anggur merah yg telah dipotong kecil.
8. Sapukan sedikit jeli apricot dan hidangkan.




sekiranya tak suka Kerim Keju boleh gantikan ngan ..

KERIM KASTAD

Bahan
250 ml susu segar
1 biji telur
3 s/b gula
2 s/b tepung kastad

Cara
1. Gaulkan dan tapiskan semua bahan dalam periuk.
2. Kacau dengan whisker sehingga adunan nampak pekat.
3. Tutup api dan kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
4. Masukkan dalam kulit tat yg telah sejuk.
5. Hiaskan mengikut buah kesukaan sendiri.




Acuan tat..boleh gunakan sebagai base muffin..pie..dan juga base apam kukus...

1 comment:

along said...

salam kak liza,
saya slalu tgk site akak dr fp ke blog ni...suker la...ada yg saya dah cuba...makacih yea sbb syer2 resepi ni...saya nak tanya, utk fruit tart ni lau 1 buku butter, brp byk acuan di perlukan ek? sebab saya takde acuan nyer. nak pi beli la ni. hehehe makacih

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers