Sunday, March 02, 2008

Dalca


DALCA

Bahan-Bahan:

600 gm daging
3 biji ubi kentang [belah4]
5 batang kacang panjang [potong pendek]
1 biji carrot [potong pendek dan kecil]
1 cawan kacang dhal [rebus lembut]
6 biji buah belimbing buluh
4 biji cili hijau
2 biji mangga muda [potong kecil]
2 biji tomato [belah 4]
1 labu bawang besar[belah 4]
2 biji terung bulat [belah 4]
4 cawan santan [1/2 biji kelapa]
1 bungkus rempah kari daging ]
1/2 cawan air asam jawa ] bancuh
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk atau hiriskan
3 cm halia ]
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak
Garam secukup rasa

Cara:
1. Potong daging nipis dan kecil. Basuh dan toskan.
2. Belah 4 kentang, tomato, bawang besar dan terung.
3. Panaskan minyak sapi & minyak. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.
4. Masukkan rempah kari daging dan biarkan sehingga naik minyak,
5. Masukkan daging dan santan secukup. Renehkan sehingga lembuk/empuk.
6. Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.
7. Kacau lagi hingga mendidih dan empuk. Masukkan garam.
8. Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji.
9. Renehkan sehingga naik minyak lagi.
10. Siap untuk hidangan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers