Sunday, March 23, 2008

Kek Coklat



KEK COKLAT

Bahan A

250 gm butter
250 gm gula perang atau kastor
4 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
250 ml susu segar

Bahan B [ Ayak ]
290 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sudu kecil nescafe instant
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat.

Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
50 gm serbuk koko

1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap.
2. Tuangkan atas kek dan hias mengikut kretibiti sendiri

5 comments:

ulatbuku said...

hi there..

juz wondering...kertas 2 juz gne ordinary paper ke (a4 paper?) or de special paper tok cake...he..juz want to try baking cake...diz is my 1st time...

Anonymous said...

loyang ukuran nya berapa?

ena said...

haihhh sedapnyaaaaa...............

Anonymous said...

dh cuba resepi ni...tp kenapa mcm kering je...dalam gambar mcm kek coklat basah...untuk topping tu ambil masa yang lama ke untuk pekat...sb mcm tak jadi jer..

neL said...

sedap nya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers