Wednesday, February 27, 2008

Masak Lemak Ciliapi Kepah Shell & Nenas

kali ini kkliza nak citer pasal kepah shell..
kkliza x tahu kenapa dipanggil begitu..mungkin rupanya macam lambang SHELL minyak tu kot..



aceli kepah ini kkliza telah lama ketahui kesedapan isinya..
masa tu kakliza tinggal di Dungun lama dulu..
banyak dijual kat pasar Dungun dan selalu kakliza beli sebab isinya yg sedap...
tapi sebenarnya kak liza lebih minat pada kulitnya yg sbelah bewarna putih dan belah lagi warna coklat...




kakliza keluarkan isinya untuk dimasak..tapi kulitnya dibasuh..keringkan dan kumpul untuk projek kerjatangan kakliza..[mmg minat kerjatangan..masa tu anak 2 org..mmg banyak masa lapang.. ]
kkliza plan nak buat tirai pintu yg bergantungan kulit kepah/shell ini...tapi akhirnya malas..asik tangguh jer..
kali ni kakliza terlupa pulak nak amik gambar kulit shell ini ...

ok..back to stori isi kepah ini..
baru-baru ni kkliza terjumpa kepah ini di Pasar Tani Kerteh..
so kakliza beli 1 kilo untuk dimasak...
selalunya kakliza buat masak lemak kuning..ciliapi atau gulai berempah...campurkan dengan nenas..[macam masak udang + nenas tu]
isinya seakan rasa isi ketam yg kat sepit besar tu...anak2 kakliza suka makan [no1 dan no2 masa tu..]
tapi anak no4 dan no5 masa kakliza masak beberapa hari lalu..mmg tak usik langsung..tak pandai makan...
mungkin sbb makanan baru to them.. ..selama ni kkliza x pernah jamu depa kottt...





MASAK LEMAK CILIAPI KEPAH SHELL & NENAS
[Hidangan ~ 5-6 orang]

Bahan

1kg kepah shell [RM8.00 sekilo]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1/2 biji nenas [potong kecil]
2 batang serai [ketukkan]

Bahan Mesin
15 tangkai ciliapi
2 cm kunyit hidup
2 ulas bawang merah
1 cawan air
garam

Cara
1. Kepah dibersihkan dan keluarkan isinya. Rendamkan sebentar dengan garam untuk mengeluarkan sisa kekotoran dalam isinya. Toskan.
2. Masukkan semua ahan dalam periuk kecuali santan pekat.
3. Masakkan sehingga mendideh.
4. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau supaya santan tidak pecah minyak.
5. Bila nampak mendideh sekali lagi tutup api.
6. Hidangkan dengan nasi putih.

3 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
SueSani said...

Salam... Kak Liza, Kalau tak letak nenas boleh ker? Sbb sy nie ibu mengandung.. tak berani nak makan nenas.

erna said...

Boleh aje

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers