Thursday, September 04, 2008

Jelita September 2008

ADAP KETIKA PUASA
Oleh: Abdullah Abd. Rahman [pendakwah bebas]

Perkara-perkara di bawah adalah sangat dituntut kepada umat Islam seluruhnya apatah lagi di waktu mana kita sedang mengerjakan ibadat puasa, antara tuntutan itu ialah:

* Menanamkan rasa penuh harap, segala amalan kita mudah-mudahan diterima baik oleh Allah.

* Mengurangkan makan dan minum ketika berbuka dan sahur.

* Mengelakkan diri apa-apa sahaja yang boleh membatalkan puasa.

* Mengurangkan tidur di siang hari.

* Hendaklah kita selalu mengingatkan bencana dan balasan Allah di akhirat.

* Menjauhkan diri dari mengumpat, mencerca, mencela, mencaci, maki hamun, berbohong serta mencarut dan apa-apa sahaja perkataan yang kotor dan berbau busuk dan hina didengar telinga.


semalam kakliza membeli barang dapur kat supermarket berhampiran rumah..
selesai membayar kakliza beredar ke tempat buku dan majallah..
terpandang Jelita September 2008 terasa ingin melihat sekiranya ada resepi yg berkenan dihati bolehlah beli majalah tu..
apabila membuka halaman resepi [Sajian] kakliza macam tak percaya tertulis nama hanieliza didalamnya..
wauuuuu.... ...mmg terkezut gilos sampai seolah terjerit sikit...

aceli masakan ini kakliza buat sekitar Jun 2007 dulu...di KL umah kawan kakliza [Nonie] di Setiawangsa..
memang kakliza sering tertanya-tanya bila nak disiarkan resepi tu..
risau juga seolah-olah resepi kakliza saperti diperam saja...
akhirnya part of the kerja masak yg kakliza buat itu disiarkan juga..
so now nampak berbaloi lah penat lelah kakliza dok angkut makanan tu dari tingkat atas ke taman semasa shooting aritu..

semasa buat shooting tu memang kakliza buat masakan tu lebih..
sayangnya jemputan yg kakliza panggil tak dapat hadir..
takder rezeki dialah tu...
tapi kakliza seronok bila Pn Misleha Cake dan Kak Intan serta asbennya 'enjoyed' makan nasi dagang dan ketupat sotong dan masakan yg kakliza sediakan untuk shooting aritu..tu..

and the best part is..bila dah disiarkan dalam majalah..InsyaAllah ada $$$ yg masyukkkk...

jom kita tenguk apa yg ada...






4 comments:

Calimero said...

Tahniah Kak Liza...saya ingat lagi kak Liza ada cerita pasal kak Liza buat shooting mag. kat KL dulu. Sayang saya dah takda kat KL, kalau tak boleh saya beli satu untuk souvenir

Kak Lin said...

Assalamualaikum Kak Liza...Terima Kasih Sudi Jawab Tag Ni....Muaaaahhhhh

ummi said...

Alamak kakliza, ada resepi laksa kuah merah tganu tu ek..ish nak kena beli pulak buku ni..buku Saji (muka depan solok lada tu) dulu yg bnyk resepi kakliza pun x habis buat lah..hehe..kena letak dlm list ni..kot2 raya nnt leh buat..hehe, thanx kakliza! Cayang diaa..

amina nasuha said...

membangkitkan selera...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers