Friday, September 19, 2008

Gambar Cetak Rompak

baru-baru ni kkliza terjumpa 2 buah buku resepi biskut yg menggunakan gambar dari hasil kakliza, Maklang Azie dan Baya [ahli Resepi.Net]
kakliza rasa amat terkejut dengan keadaan ini kerana kebanyakan geng siber/tenet amat mengetahui mengenai gambar dan resepi yg dituliskan oleh kami.....
kakliza beli juga buku itu untuk jadikan bukti dan kakliza ingin memberitahu geng tenet mengenai kegiatan tidak sihat ini..
walaupun kakliza dan maklang ada buat trademark atas gambar tu, tapi mereka masih juga dapat mengeditnya...
setakat ni mereka tidak pernah minta kebenaran dari kakliza untuk menggunakan gambar atau resepi itu untuk dijadikan bahan penerbitan dan menjualkan di pasaran..
sungguh sedih...

memang kakliza teringin sesangat nak buat buku masakan kakliza .
tapi rupanya ada pulak pihak yg terlebih dahulu merompak hasil kakliza, maklang dan juga Baya [ahli Resepi.Net]...
kesian Baya..udahlah jauh di perantauan..resepi dan gambar biskutnya senang-senang jer mereka cetak rompak...

jom kita tenguk apa yg mereka telah cetak rompak...


buku resepi biskut cetak rompak


maklumat penerbitnya


gambar tata blueberry dan resepi kakliza dirompak..


rujuk Tat Blueberry




rujuk Butter Cookies




rujuk Biskut Oren




rujuk Biskut Badam




rujuk Coklat Rice


resepi biskut kakliza pun kena cetak tanpa izin..
siap copy n paste text kakliza..buat niaga lagi...

rujuk Almond London




rujuk Butter Cookies


resepi biskut coklat cips kakliza..
copy n paste kot...


rujuk Biskut Arab









gambar biskut raya yang di cetak rompak tanpa izin..Maklang Azie




12 comments:

|| syazwaniadnan || said...

ishh diorg ni..
nk kaya pn ade caranya..
ini xkene gaye ni..

ps : alamat penerbit tu dh dekat ngan kwsn rumah wani.. ishh geramm3

My Life My World said...

Salam. Tumpang sedih... kesian akak. Saya amat amat sedih sekali. Kecewa, hampa, sakit hati bila hasil kerja kita di PLAGIAT oleh pihak lain dengan tujuan mendapat keuntungan. Sakitnya hati. Saya faham perasaan akak.

linn said...

teruk betul kalo bulat2 dicedok dari kak liza, maklang dan baya ni. patut ambil tindakan je kak.

ohh...salam kak. first time nak komen kt sini. selalu jadi silent reader jerr.

Firman Nurmie said...

kak liza..

kawan sy ada tunjuk email yg di print pasal cara masak lauk pauk. tgk2 kat pic tu ada nama kak liza. kak nyer resepi dah kena rompak. kak bg email add akak sy nak 4ward kan pada akak

inabu said...

la ksiannya kat akak....akak, ina cadangkan akak buat trademark tu betul2 atas kuih/masakan akak, so susah skit la diorang nak ciplak gambar tu....

noor said...

Kak Liza...saya pun dah lihat buku itu ada di jual kat popular book store...patutlah sebijik biskut biskut kakliza. Noor rasa kakliza patut email saja kat mereka yang mencetak tanpa izin dan query macammana nak settle. Sebab kes macam nie pernah terjadi pada blogger indonesia , dia ambil tindakan makamah.

honeydew said...

saman je, kak! Jgn kasik can kat orang yang suka buat untung atas angin cengghini. Kalo nak terbitkan buku skalipun, bwk le berbincang ngan tuan punya bdn dulu. Kasi kredit dan kongsi royalti!

honeydew said...

saman je kak. jangan kasik can kat org2 yang pentingkan diri sendiri cengghini. kalo nak terbitkan buku skalipun, bwk le berbincang ngan owner. kongsi royalti dan kasi kredit! setiap kali saya masak guna resepi akak pun, saya bgtau kat hubby tau. walaupun, saling x kenal, tapik kita kene le hargai kreativiti ownernya.

chefasma said...

hai kak liza... biasa ler diaorang nie... nak kerja cepat ... ciplak ler jawabnye... saya pun dah banyak kali kena... tapi saya pi jumpa dengan manager diaorang.... .. skr nie diaorang dah hati2... ye ler ... kita tau ler kita punya... klu ye pun .. buat ler balik dan ambik ler gambar semula.... kita penat2 cari idea... tup2 diaorang buat buku.... ok bye... chefasma ...

jie said...

akak kena wat trademark besar2 sket kak..so susah derang nak edit..tang resepi pon sama..post image je..pastu wat trademark..bnyk keje ckit la..uhuhu

Anonymous said...

salam..saya ni silent reader blog akak..baru2 ni saya ternampak salah satu gerai di r&r plus mengarah ke selatan menggunakan gambar kuih dr blog akak dan juga beberapa blog lain yg biasa saya baca...ada saya ambil gambarnya sebagai bukti..kalau akak nk tgk tengok akak emel saya sempret@gmail.com...

Anonymous said...

salam, kak Hanieliza...akak ada x contact diorang yg cetak rompak tu....akak bawa original gmbr akak....bukti kat diorg tu gmbr akak then minta payment for every pic...kalau diorg xnak baru akak sue..akak dh ada nama..rugi rasanya kalau akak xamik tindakan...sama juga dgn Mak lang n Kak Baya....(sekadar cadangan...)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers