Monday, November 08, 2010

Daging Lada HItam

salam..
pagi tadi kakliza bawa lauk Daging Lada Hitam ke majlis baca Yassin rumah kawan..
so boleh lah cuba masak..




DAGING LADA HITAM

Bahan-bahan

500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis]
2 s/b kicap pekat
2 s/b tepung jagung ] bancuh
1 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

Bahan Tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

Bahan Hiasan
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

Cara membuat
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.
3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

6 comments:

Aida Tamrim said...

Daging tu leh tukar ngan ayam tak? Ada bahan tabahan ker kalo tkr ngan ayam?

Sheherazade said...

salam ziarah,salam kenal

dah lama saya xmsk menu ni :)

Sara Maya said...

hehe...aunty chef mcm tau2 je 1st trial sy masak daging blackpepper krg m'jd..yeah,akan sy cuba lagi!recipe ni serupa dgn recipe dlm buku aunty chef tuh,kn..buku koleksi tuh skrg ni jd 'kwn baik' sy =)

hanieliza's cooking said...

>> AdiaLuze..
daging tu boelh ditukarkan dengan ayam..
tak perlu tambaha bahan lain..

>>Peri PiA..
terimakasih..salam kenal..

>> Sara Maya..
cubalah buat. semoga berjaya

Nur Aini said...

tak perlu tambah sos tiram ke puan lieza??

Sueozana said...

Salam..
Kak, smalam i masak menu ni, sodap!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers