Tuesday, May 22, 2012

Mesin Basuh










kali ini kakliza mau celoteh [rasanya dah lama tak celoteh ni..] mengenai mesin basuh kakliza..
ini dia rupanya..jenis lama tapi berjasa banyak.

 
baru-baru rosak..memula ingat air tak boleh masuk..so Mr Gajet kakliza repair..boleh kerja [basuh kain] tetapi kena masuk air cara manual..[masukkan getah  air...bila dah penuh tutup paip.macam semi-auto la..]

 
 
  tapi kain baju berbakul-bakul...

tak larat la nak buat begini weyyy..


bila diperiksa sekali lagi rupanya rosak magnet coil..[rasanya Mr Gajet kakliza cakap solenoid apatah namanya..maklumlah nama teknikal..bukan nama masakan..]
cari spare part ni sampai kat Kemaman..tak mahal..rege hanya RM50 saja.. tapi kena temankan dia tu yang macam lama benao berjalan..


bila dah  Ok..maka bermulalah tugas basuh


 dan sidai kain sebab cuaca cantik..

tapi nak pekena nescafe depan pc dulu..


sebelum masuk dapur


to Mr Gajet aka Darling Hubby

to you...

9 comments:

Tak Pe Je said...

Salam. So cute.. Step by step mcm resipi gak.. Celoteh la lagi, kak.. Len kali saya singgah bleh baca.. ;) xx, TPJ.

Sari Yusa Ibrahim said...

untungnya pandai repair sendiri.. bleh jimat ribu riban tu..

MAK TEH said...

hari mak teh hari ni sungguh ceria selepas baca celoteh kak liza...hihihi....selamat mendobi ....have a nice day to you too

Qhaifa Nur said...

pengalaman mesin rosak basuh manual guna tangan tetap segar diingatan...sampai sakit pinggang dibuatnya.....

Mamasya said...

Salam k.Liza.lama tak singgah blog k.Liza....rindu baca celoteh k.Liza.bila mesin basuh rosak mmg susah nak mencuci...

hanieliza's cooking said...

Salam..
Bukan kata U all saja terhibur..kakliza pun seronok baca celoteh kakliza..
sekali sekala teringin tulis cerita yang gembira..untung-untung dapat dibaca olrh anak cucu dimasa akan datang bila kakliza sudah tiada...

terimakasih kerana sudi membaca...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak Liza..sebijik cam mesin basuh atie..mmg dah lama pakai gak.Ada la sekali -dua rosak gak...
Klu berus kain cara manual..mmg xsanggup la kak kan sbb kain menimbun :D

Ctnaemah said...

kak liza..untung ler ada mr gadget boleh repair..saya punya mesin basuh dulu kena mcm ni laa..encik hubby p beli baru terus..pastu apek repair mesin tu datang check..katanya tempat masuk air tu dah berkarat..sikit aje rosak mesin basuh tu...nak tak nak jual laa kat budak bujang yg memerlukan mesin basuh..yg ada skrg ni dah 2 kali apek tu datang repair...sekarang bunyi mesin masuh saya mcm enjin motobot..klu basuh tengah malam..terperanjat laa team SRS nanti..hihihi

HaSue said...

Salam kak liza..
Tak puas bace celoteh akk tu..sbb cerita bgmbr x terasa dah abis jap je.hehe..
Masa mesin basuh buat hal tu baru terasa nk mhargai pencipta mesin basuh kn kak..hehe.bygkn kalo xde mesin dan tpaksa berus kain cam dolu2..waa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers