Wednesday, March 25, 2009

Ayam




fuuuuhhhh...legaaaaa rasanya....


hari ini kakliza dah selesaikan sebanyak 24 resepi AYAM..

resepinya adalah yg rengkas...

taklah berputar alam orang nak mencari bahan untuk memasaknya..
sesuai untuk ibu muda yang bekerja dan kesuntukan masa..

selama 6 hari kakliza bergelumang dengan ayam-ayam..

tak kira waktu..ada yg selesai jam 2.30 pagi..itulah cabarannya...
bermula dari segala bahan yg nak dimasak perlu diambilkan gambar sehinggalah siap terhidang dalam pinggan diatas meja ..

semuanya kakliza perlu ambil gambar step by step..
jadi chef...jadi photographer.. jadi tukang edit gambar..dan emelkan ke pejabat penerbitan...
dan paling mengharukan kakliza juga sebagai bibik basuh dan kemas semua peralatan..

kiranya "one man show" atau "one lady show" lebih sesuai kot...


kakliza buat seorang diri kerana kakliza masak tak tentu masa..

ikut kesesuaian masa kakliza..ikut keupayaan bekerja..
jangan tak percaya..tapi kena gak percaya tauuu..

even tengah malam pun kakliza masih menumis..membakar ayam..

habis berasap dapur kakliza...


mujurlah waktu ini kkliza ada para penguji makanan sambilan..
so apa yang kakliza masak tu ada tukang rasa..

komen yg kakliza dapat pun agak menggembirakan..


semoga apa yg kakliza buat menghasilkan sesuatu yang akan di menafaatkan untuk semua jenerasi...InsyaAllah...
tapi buat masa ni kakliza tak dapat nak tulis dan paparkan gambar resepi itu semuanya kerana rasanya itu adalah hak penerbitan tersebut..

mohon berbanyak2 maaf dipinta yer....


pasni kakliza akan berlari kejar resepi IKAN pulak..

so nantikan stori akan dipaparkan..

14 comments:

MamaFaMi said...

Tak sabar nak tunggu buku akak keluar. Kalau beli the whole set, ada special price ke? Hehehe...

ummi said...

Salam k.Liza...waaahhh berasap telinga n mata Ummi baca apa yg K.Liza lalui demi menyiapkan projek tu ya..Apatah lg K.Liza, pasti berasap mata duk kat tepi dapur x kira waktu...Selamat dah satu bab ya..Moga k.Liza kuat semangat selalu untuk meneruskan misi Ikan pulak tu..! Ummi pun tumpang gembira dengan rezeki kak Liza ni..pasni mesti jadi Chef terkenal seantero dunia..insyaAllah!

*psstt - semalam baru duk chat dgn Mat, kitaorg pakat lepas ni leh la mintak k.Liza hadiah buku tu kat kitaorg lepas publish...ahaakksss!! (*banyak cantiiikk pnya muka nooo...k.liza penat2, berangan lak nak mengendeng buku..hehe.. Xpa..Kitaorg pasti dapatkan buku tu pnya...!!!) Macam MamaFaMi gak, x sabar tunggu buku tu..

iu @ wid said...

good luck kak liza! .. suke bc citer kak liza:)

maklang said...

kak, tumpang lalu ni...

kalau beli whole set, kak liza kata, dia nak free aje..he..he..

jangan marah kak...i gurau aje...

Jun said...

hehe...kak liza...sure bau ayam tu, ekeke....pas ni bau ikan plak...seb baik jun x dok dekat, kalu x offer dh diri sendiri jd tukang rasa...
smpai tgh mlm masak..tidur pon bau masakan kak liza...sedapnyerrrrrr

aTiE said...

tahniah sbb dah berjaya siapkan resepi utk 1 katergori...

keep up the good work!!!

Zue Murphy said...

Kak Liza, tahniah! Semoga berjaya menjilid buku.

MULAN said...

nak beli satu tau..

cik su said...

saye pon xsabar nk tggu buku chef liza kuar..musti beli nih..on the way to be a gUd wife n mum to my future family

nizaa said...

niza pun nak beli gak semua buku resipi tu..jgn lupa war-warkan yer kak liza...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

Salam akak...
tak sabar gak nak tunggu buku tu kuar...
caya ahh akak...kuat kan semangat ya n moga dikurniakan Allah kesihatan yg baik...

MAK TEH said...

waaa,tabik betoi la kak liza tahniah ya.mmg tak silap di panggil diva.

Anonymous said...

kak liza...
saya masih menantikan resepi Chicken Chop yang Kak Liza belajar kat Petronita tuu... huwaaaaaaaaaa

Eramli said...

salam kak liza, nak mintak kebenaran nak linkkan blog ni..saya selalu jugak singgah sini.. Masa duduk Kerteh dulu rasanya pernah order kek melalui kawan ngan akak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers