Thursday, April 10, 2008

Chocolate Rice Orange Muffin

tengah seronok baking muffin ni..
so jgn terperanjat kalau kkliza asik baking muffin jer..
lagipun seronok buat muffin ni..macam buat cekodok jer..
kalau tak caya..acu cuba try test buat....

and another sebab ialah kkliza tengah buat try n error untuk muffin..
nanti nak buat kelas...dan juga jualan...




CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFIN
[18 muffin ]

Bahan A

2 cawan tepung gandum ]
1 s/k baking powder ] ayakkan 2 kali
1/2 s/k soda bikarbona ]
1 cawan gula perang
2 s/b coklat rice
hiasan ~ coklat chip [jika suka

Bahan B
1/2 cawan butter cair
1 cawan jus oren
1 biji telur [pukul sedikit]
1 s/k oren paste

Cara
1. Panaskan oven suhu 180 api [atas dan bawah] selama 15 minit.
2. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.
3. Curahkan bahan B dan kacau rata.
4. Masukkan kertas muffin dalam acuan muffin.
5. Sudukan adunan dalam kertas muffin hampir penuh. Boleh hiaskan dgn coklat chips jika suka.
6. Bakarkan selama 20 minit.
7. Sejukkan dan boleh dihidangkan.



3 comments:

MULAN said...

eiiyy.. hajat hati nak buat muffin kak liza tu tadi. dok tatap blog ni je kat sejam.. habis tak jadi buat sebab dinner belom masak..

MamaFaMi said...

Dah try dah...

dill~noor said...

kak liza...
dah try smlm sume cik muffin kak liza nie..gebu n moist..sedap..

tp ade org ajar..panaskan sikit susu tu..lg kick..

nk tnye kak liza..kite dah cairkan butter br sukat secawan ke, ataupun sukat butter secawan baru cairkan...
heheh...sbb smlm batter mcm ade sikit lembikla..

thanks kak liza!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers