Sunday, September 04, 2011

Wajik

Semasa kakliza mengandungkan anak kedua..waktu berkemas periuk belanga bonda kakliza, terjumpa belanga tembaga..so kakliza teringin nak kacau wajik dalamnya..
kakliza tengah sarat benar masa tu..tunggu nak bersalin jer tetapi bonda kakliza layan jer buat..
akhirnya dapat juga kami buat wajik sendiri dan selepas tu terus bersalinkan anak perempuan...

Alhamdulillah...taklah kempunan...
hehehehhehe...


WAJIK

Bahan:

1 kg beras pulut,,
300 gm gula pasir
300 gm gula merah
500 ml santan pekat + secubit garam [1 biji kelapa]
5 helai daun pandan...simpul

Cara:
1. Kukuskan pulut sehingga naik wap. Sejukkan.
2. Gula merah dan gula pasir dimasakkan ngan santan dan daun pandan.
3. Masakkan sehingga pekat.
4. Masukkan pulut dan kacau rata sehingga sebati dan berkilat.
5. Masukkan dalam loyang dan sejukkan baru potong dan hidangkan

NOTA:
Sekiranya mahu masukkan durian boleh kurangkan gula kerana durian ada rasa manis sikit.
Masukkan dalam santan dan gula yg telah mendideh.


14 comments:

macam ku kata said...

sedapnya wajik...lagi best kalo dapt yang lembut kan...heheh..makann orng jawa..betul ke?hehehhe;-)

tasha said...

salam, kak liza, kalo nk tny sket kat akak pasal oven kat cni aci x? kalo tulis tempat lain takut akak x baca lak..nie soalannyer.pnjg gak nie..

saya baru jer nk berjinak2 pakai oven nie..huhu..malu la pulak..so nk tny..kan bila kita beli oven tu, dia bagi satu tray n satu net tu kan? bila nk pakai net, bila nk pakai tray, n bila nk pakai both? boleh bagi panduan x? depends on types of food yg kita nk masak ke?

pastu bila pulak nk pakai api atas bawah, atas jer, bawah jer?..pastu camne nk bakar ayam ye? hari tu try. tgk dlm manual dia, kena bungkus ayam tu dgn aluminium foil tu, tapi bila saya wat camtu, dia jadi berair, bertakung air tu dlm aluminium foil tu...x garing pun ayam tu..jadi cam ayam rebus lak..huhu..tgk kwn2 kat cni bakar ayam elok jer jadi garing..so, leh x kwn2 tlg ajar saya camne nk gunakan oven dgn btul?

lagik satu, tiap2 kali b4 guna, kena panaskan oven kosong dulu ke? brape temperature n brape lama ye kalo nk kena panaskan oven tu?

ok, so far tu jer dulu..thanx ye kak

ShashaCatering said...

Nampak sedaaap wajik ni. Raya hari tu tak der orang buatlah. nanti lain kali boleh makan kan?
Selamat aidilfitri maaf zahir batin pada semua.

Maria said...

wajik memang sedap sangat,Maria punya kesukaan ni...Kak Liza,ada stok wajik lg k?

Anonymous said...

salam
kak, saya berminat utk buat iklan di blog akak. jika boleh. sila emel saya detail harga dan lain2 maklumat di admin[at]pisauseramik.com
terima kasih ye

RoseLangkawi said...

adus teringinnyer wajik ni.makasih bagi respi.mesti cuba!

Cendana Kasih said...

akak, kalau sebelah utara, pulut dalam wajiknya ala2 mentah gitu (keras2 sikit)...macam mana nk wat macam tu yer?

hanieliza's cooking said...
This comment has been removed by the author.
hanieliza's cooking said...

Salam Tasha...
Maaf kerana kakliza lewat membalas pertanyaan mengenai oven tu..
memang bila kita beli oven aakan disetakan 1 talam [tray] dan 1 jaring..
biasanya kakliza akan letak talam yang disediakan semasa membakar kek atau biskut..

semasa membakar biskut gunakan api aas bawah dan kipas [fan] jika ada..
letakkan tray yang berisi biskut atau kek diatas jaring yang sediakan]

jika kakliza bakar kek kakliza akan gunakan api bawah saja dan OFF kipas supaya kek tidak hangus bahagian atasnya dan menjadi lenggang lengguk mengikut alunan kipas..

jika kakliza nak bakar ayam, kakliza akan perapkan ayam uantuk beberapa jam..kemudian letakkan ayam atas jaring yg disediakan dan gunakan suhu 200-220'C api atas bawah..untuk mendapatkan kegaringan serata.

sebelum membakar kek atau biskut atau ayam...biasanya kakliza akan panaskan oven [tanpa letak apa-apa bahan] selama 10-15 minit pada suhu sekitar 160-170'C..
selamat mencuba...

jika ada masalah boleh emel pada kakliza d hanieliza@gmail.com

gerobok antik said...

selalu ambil resepi hanieliza kerana percaya liza tidak sorok apaapa. Dan setakat ini alhamdulillah semua menjadi. Terima kasih dan semoga bertambah berkat rezeki. Amin. Jika ada masa jemput ke blog kita dengan N3 terbaru "STOP! Jangan kawen dulu"
tq.

Azian said...

Saya memang sukakan wajik tapi kalau buat selalu tekeras. Lepas tu tak berani dah nak buat. Mungkin nanti boleh cuba guna resipi ni. Thanks for sharing

Azian said...

Saya memang sukakan wajik tapi kalau buat selalu tekeras. Lepas tu tak berani dah nak buat. Mungkin nanti boleh cuba guna resipi ni. Thanks for sharing

E-na Lovely Kitchen said...

Assalamuaalikum k.liza..
wajik ni kalau dpt yang lembut sedap kan...belum pernah buat sendiri...rasa yang kak liza bole?

ShashaCatering said...

Orang kelantan pun suka wajik ni tapi kat sana guna nama lain, kalau tak silap pulut manis.
Ye ke?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers