Friday, January 29, 2010

Sayur Miauw Miauw


Assalamualaikum...
hari ini kakliza masak sayur Tiauw Miauw...goreng ngan taugeh dan tahu..
bila report di FaceBook..masing-masing brtanyakan sayur itu..camner rupa...

so kakliza pun bertanyakan pada Cik Google yang baik hati..
kakliza pun dapat jawapan ini...
aceli ajwapan tu dalam English tapi oleh kerana blog kakliza ni berbahasa melayu so kakliza tulis ikut ayat sendiri la kannn..

Dikenali dengan nama SNOW PEA SPROUTS adalah pucuk mudadari tumbuhan kacang. Lebih dikenali juga dengan nama DOU MIO di sebahagian negara negara Asia ...seakan taugeh tetapi berwarna hijau..

Mengandungi protien tinggi dan menghasilkan sumber kalsium, vitamin B1, C, dan Nacin. Cuma sayuran ini agak mahal berbanding sayur hijau lain.

Sedap digorengkan dengan tauhu saperti taugeh, buat masak lemak putih dan boleh juga dibuatkan kerabu...sebagai sayuran dalam goreng mee atau bihun..



9 comments:

Rositah Ibrahim said...

Salam,
Terima kasih atas makluman. Saya dah lama tertanya-tanya sendiri jenis masakannya.

MamaFaMi said...

Kita panggil tiu miu... Masak dia pun senang dan cepat. Jiran Cina kita masa dok USJ dulu yang ajar kita. Sampai sekarang kita suka makan...

|| syazwaniadnan || said...

wani pernah makansayurni.
celur je. pastu buat dressing sket.
time tu xtaw plak nama dia tiaw miaw. cute. mcm panggil kucing. hehe.

ziedazzle said...

Ooo tu ke namanya.. nyum2 memang sedap! klau makan kat luar, klu jual masakan sayur tu mmg kita amik selalu. kita sebut taugeh besar je haha..

Anonymous said...

SELALUNYA ORG PANGGIL PUCUK KACANG. IANYA ADALAH PUCUK MUDA POKOK PEAS, OR SUGAR SNAP YG LEPER TU ./

Jama said...

Mummy jam suka sayor dao miao ni, selalu ada jual kat supermarket kat sini. Masak soup pun sedap.

MAK TEH said...

mak teh pun suka esp bila pour soup over it,nyum..nyum.

fuzidss said...

Thanks Kak LIza.. baru laa saya tau kegunaanya.

fatimah said...

sy nk tau mahal sgt ke syur nih?coz sy tgh blajar tnm syur nih...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers