Saturday, January 19, 2008

Ikan ..bermacam ikannnn...

memandangkan ramai yg bekerja disini..ada yg baru kawin..yg belajar..
kak liza rasa ramai yg tak berapa kenai bagaimana rupa ikan ye...
so kak liza cuba listkan nama ikan dan gambaran mengenainya...

Ciri - ciri ikan segar

. Bau ikan tidak busuk dan mesti segar

2. Insang ikan mesti bewarna merah darah

3. Kulit ikan bersisik mesti banyak sisik dan rapat manakala kulit ikan yang tiada sisik perlu licin dan basah.

4. Isi ikanyang segar perlu pejal

5. mata ikan mesti bersinar dan tertonjol





ikan siakap...sedap dibakar/kukus/goreng


ikan merah...gulai or sup


ikan terubuk..bakar/goreng/asam pedas/gulai ciliapi




ikan jebong/ayam laut..bakar dengan kulit or buat kari [buangkan kulit n potong kecil]


ikan delah..kukus/bakar/gulai ciliapi/sup


ikan cencaru..bakar/goreng or asam pedas/gulai ciliapi pedas2





ikan selayang..goreng/bakar/kukus/singgang or pindang/gulai ciliapi





ikan selar kuning..goreng/singgang/pindang


ikan gerut..bakar/gulai/kukus/goreng



ikan senangin..bakar/goreng/kukus/pindang


ikan aya/tongkol ..bakar/singgang/gulai


ikan parang...gulai ciliapi/asam pedas/isinya bleh dibuat bebola ikan [fish ball atau pegedil]






ikan kerisi...goreng [sweet-sour] atau bakar




ikan tenggiri...gulai/kukus/goreng/bakar




ikan sebelah or sisa nabi..bakar/kukus/sweet-sour/gulai/kari/asam pedas


ikan jenahak...gulai/sup/kukus/bakar
[ikan ni seakan ikan merah tapi siseknya agak cerah sikit..]






ikan kembung..goreng/bakar/kukus/gulai


ikan bawal-tambak...goreng/kukus/bakar/gulai/sweet-sour


ikan bawal puteh..kukus/sup


ikan pisang
banyak tulang macam ikan terubuk/parang..sedap buat gulai ciliapi...



ikan pari..bakar/gulai/asam pedas


ikan pelata
digoreng ...masak pindang/asam rebus


ikan talang selalunya dibuat ikan masin...tapi baru2 ni kak liza bakar saje..cicah air asam..wau terangkat hidung..sedap siottt..


ikan cupak ...bakar/gulai/kukus


ikan aji-aji isinya putih..sedap buat sup/asam rebus..gulai..dan bakar/kukus


ikan yu pasir.... sedap masak kari/asam pedas masukkan daun kesum/bunga kantan


ikan daun baharu
ikan ni bersisek halus..ada bintik polka dot kat badan..bentuk seakan macam kipas.. semua masakan boleh dibuat..


ikan rambai bakar/kukus..gulai/kari..semua boleh buat...sedap..

2 comments:

MamaFaMi said...

Ikang...ikang....mari beli ikang.. macam-macam ikang ada... ikang segar.... mariiii mariii...

Anonymous said...

hehehhee..tapi kan mmg takleh lawah ikan kat Terengganu.. so freshhhhh....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers