memandangkan ramai yg bekerja disini..ada yg baru kawin..yg belajar..
kak liza rasa ramai yg tak berapa kenai bagaimana rupa ikan ye...
so kak liza cuba listkan nama ikan dan gambaran mengenainya...
Ciri - ciri ikan segar
. Bau ikan tidak busuk dan mesti segar
2. Insang ikan mesti bewarna merah darah
3. Kulit ikan bersisik mesti banyak sisik dan rapat manakala kulit ikan yang tiada sisik perlu licin dan basah.
4. Isi ikanyang segar perlu pejal
5. mata ikan mesti bersinar dan tertonjol
ikan siakap...sedap dibakar/kukus/goreng
ikan merah...gulai or sup
ikan terubuk..bakar/goreng/asam pedas/gulai ciliapi
ikan jebong/ayam laut..bakar dengan kulit or buat kari [buangkan kulit n potong kecil]
ikan delah..kukus/bakar/gulai ciliapi/sup
ikan cencaru..bakar/goreng or asam pedas/gulai ciliapi pedas2
ikan selayang..goreng/bakar/kukus/singgang or pindang/gulai ciliapi
ikan selar kuning..goreng/singgang/pindang
ikan gerut..bakar/gulai/kukus/goreng
ikan senangin..bakar/goreng/kukus/pindang
ikan aya/tongkol ..bakar/singgang/gulai
ikan parang...gulai ciliapi/asam pedas/isinya bleh dibuat bebola ikan [fish ball atau pegedil]
ikan kerisi...goreng [sweet-sour] atau bakar
ikan tenggiri...gulai/kukus/goreng/bakar
ikan sebelah or sisa nabi..bakar/kukus/sweet-sour/gulai/kari/asam pedas
ikan jenahak...gulai/sup/kukus/bakar
[ikan ni seakan ikan merah tapi siseknya agak cerah sikit..]
ikan kembung..goreng/bakar/kukus/gulai
ikan bawal-tambak...goreng/kukus/bakar/gulai/sweet-sour
ikan bawal puteh..kukus/sup
ikan pisang
banyak tulang macam ikan terubuk/parang..sedap buat gulai ciliapi...
ikan pari..bakar/gulai/asam pedas
ikan pelata
digoreng ...masak pindang/asam rebus
ikan talang selalunya dibuat ikan masin...tapi baru2 ni kak liza bakar saje..cicah air asam..wau terangkat hidung..sedap siottt..
ikan cupak ...bakar/gulai/kukus
ikan aji-aji isinya putih..sedap buat sup/asam rebus..gulai..dan bakar/kukus
ikan yu pasir.... sedap masak kari/asam pedas masukkan daun kesum/bunga kantan
ikan daun baharu
ikan ni bersisek halus..ada bintik polka dot kat badan..bentuk seakan macam kipas.. semua masakan boleh dibuat..
ikan rambai bakar/kukus..gulai/kari..semua boleh buat...sedap..
Ikang...ikang....mari beli ikang.. macam-macam ikang ada... ikang segar.... mariiii mariii...
ReplyDeletehehehhee..tapi kan mmg takleh lawah ikan kat Terengganu.. so freshhhhh....
ReplyDelete