semasa kakliza g Pasar Tani..kakliza terpandangkan gulai nasi berlauk [sejenis makanan pantai timur] dalam periuk penjual nasi lemak...
oleh kerana sebelum kak liza g Pasar Tani tu hujan agak lebat..mmg takder cadangan nak g pun..
so kkliza pun masak nasi lemak..sambal ikan bilis..goreng bebola ayam..telur rebus..ikan bilis garing dan juga timun..
tapi timun kkliza sikit sangat..
tiba-tiba kawan kakliza ajak g ..kakliza pun setuju...
memandangkan kakliza dah siap masak ...so kakliza tidaklah beli nasi berlauk tu..
oleh kerana nampak gulai tu macam sedap jer sso kaklzia pn bercadang nak masak sendiri...
apa kata kita layan...
GULAI KUNYIT LENGKUAS
Bahan
500 gm ikan aye/tongkol [potong setebal 3 cm]
2 cawan santan [1 biji kelapa]
1 cawan air
2 s/b rempah gulai cap rose [rempah ni byk jual kat Tganu jer]
10 urat kacang panjang
1 labu bawang besar
5 tangkai ciliapi
3 keping asam gelugor
garam
Bahan Mesin
10 tangkai ciliapi
3 ulas bawang merah
4 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
Cara
1. Ikan dibersihkan dan rebuskan dengan 1 cawan air dan asam keping & garam sehingga mendideh.[Sebaiknya biarkan semalaman ]
2. Masukkan semua bahan kecuali santan dan masakkan sampai mendideh.
3. Bila mendideh baru masukkan santan dan sentiasa kacau supaya masakan tidak naik atau pecah minyak.
4. Rasakan garam dan tutup api.
5. Hidangkan dengan nasi putih dan sambal belacan limau dan juga ikan kering goreng.
Adik beradik lemak cili api la ni ye kak?
ReplyDeletemamafami...
ReplyDeleteboleh dikatakana macam adik beradik lemak ciliapi tapi ada masuk lengkuas dan rempah gulai...