kak liza rasa ramai yg tak berapa kenai bagaimana rupa ikan ye...
so kak liza cuba listkan nama ikan dan gambaran mengenainya...
Ciri - ciri ikan segar
. Bau ikan tidak busuk dan mesti segar
2. Insang ikan mesti bewarna merah darah
3. Kulit ikan bersisik mesti banyak sisik dan rapat manakala kulit ikan yang tiada sisik perlu licin dan basah.
4. Isi ikanyang segar perlu pejal
5. mata ikan mesti bersinar dan tertonjol


ikan siakap...sedap dibakar/kukus/goreng

ikan merah...gulai or sup

ikan terubuk..bakar/goreng/asam pedas/gulai ciliapi


ikan jebong/ayam laut..bakar dengan kulit or buat kari [buangkan kulit n potong kecil]

ikan delah..kukus/bakar/gulai ciliapi/sup

ikan cencaru..bakar/goreng or asam pedas/gulai ciliapi pedas2


ikan selayang..goreng/bakar/kukus/singgang or pindang/gulai ciliapi


ikan selar kuning..goreng/singgang/pindang

ikan gerut..bakar/gulai/kukus/goreng


ikan senangin..bakar/goreng/kukus/pindang

ikan aya/tongkol ..bakar/singgang/gulai

ikan parang...gulai ciliapi/asam pedas/isinya bleh dibuat bebola ikan [fish ball atau pegedil]



ikan kerisi...goreng [sweet-sour] atau bakar


ikan tenggiri...gulai/kukus/goreng/bakar


ikan sebelah or sisa nabi..bakar/kukus/sweet-sour/gulai/kari/asam pedas

ikan jenahak...gulai/sup/kukus/bakar
[ikan ni seakan ikan merah tapi siseknya agak cerah sikit..]



ikan kembung..goreng/bakar/kukus/gulai

ikan bawal-tambak...goreng/kukus/bakar/gulai/sweet-sour

ikan bawal puteh..kukus/sup

ikan pisang
banyak tulang macam ikan terubuk/parang..sedap buat gulai ciliapi...


ikan pari..bakar/gulai/asam pedas

ikan pelata
digoreng ...masak pindang/asam rebus

ikan talang selalunya dibuat ikan masin...tapi baru2 ni kak liza bakar saje..cicah air asam..wau terangkat hidung..sedap siottt..

ikan cupak ...bakar/gulai/kukus

ikan aji-aji isinya putih..sedap buat sup/asam rebus..gulai..dan bakar/kukus

ikan yu pasir.... sedap masak kari/asam pedas masukkan daun kesum/bunga kantan

ikan daun baharu
ikan ni bersisek halus..ada bintik polka dot kat badan..bentuk seakan macam kipas.. semua masakan boleh dibuat..

ikan rambai bakar/kukus..gulai/kari..semua boleh buat...sedap..
2 comments:
Ikang...ikang....mari beli ikang.. macam-macam ikang ada... ikang segar.... mariiii mariii...
hehehhee..tapi kan mmg takleh lawah ikan kat Terengganu.. so freshhhhh....
Post a Comment