Thursday, January 24, 2008

Lemak Ciliapi Cendawan


SAYUR CENDAWAN MASAK LEMAK
[sumber dari DianaA forum cari.com.my dan Resepi.Net]

Bahan-bahannya

3 paket cendawan tiram, dibersihkan
2 paket jagung muda, dibelah dua
1 biji kentang, dipotong panjang
1 ikat su'un, direndam
4 ekor udang, dibersihkan
1 kotak santan
2 cawan air
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka

Bahan untuk dikisar
1 biji bawang besar
6 batang cili padi Thailand
1 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm belacan

Cara-caranya
1. Masukkan kentang dan bahan yang telah dikisar dalam periuk bersama 2 cawan air dan masak sehingga kentang empuk.
2. Bila kentang sudah empuk, sederhanakan api dan masukkan jagung, su'un dan juga udang berserta garam dan serbuk perasa.
3. Setelah jagung setengah masak, masukkan cendawan tiram dan tuang santan. Jika kuahnya kurang boleh masukkan sedikit air lagi. Rasa kuahnya jika kurang garam boleh tambah. Bila kuah mendidih, boleh tutup api dan jangan tutup periuk kasi kuah sejuk baru tutup takut cendawann terlalu layu.

Nota:
Boleh juga letak karot yang dipotong serong, dan jika mahu bila kuah telah mendidih boleh pecahkan telur dan biarkan telur itu masak, baru boleh dihidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers