Thursday, December 31, 2009

10 buku "Senangnya Memasak bersama Chef Hanieliza"

Dapatkan 10 buah buku "Senangnya Memasak bersama Chef Hanieliza"
boleh dibeli di kedai-kedai buku seperti MPH, Borders, Times, Kinokuniya dan juga kedai-kedai buku di sini

setiap buku mengandungi 23 resepi masakan yang senang dan ringkas dicuba..
berharga hanya RM5.50 senaskah..

jika ingin membeli online boleh saja emelkan pada hanieliza@gmail.com

Wednesday, December 09, 2009

Ke Kuala Lumpur lagi...

Salam...
tengahari ini kakliza dan suami akan ke Kuala Lumpur lagi untuk menghadiri kursus disana selama 3 hari [10-12 Disember 2009]..
kebiasaannya kakliza akan buat aktibiti sendiri [tentunya shopping..jalan..makan..] tetapi kali ini kakliza terpaksa hadir kursus ini kerana kursus adalah kursus persediaan pencen dimana suamikakliza akan pencen dalam tempuh 3 tahun lagi..

pada 14-17 Disember 2009 kakliza akan membuat photoshooting masakan bersama PTS.com.my untuk mencepatkan proses pembikinan buku resepi kakliza yang agak terlewat dah ni..
dalam sessi masakan kali ini kakliza jangka akan masak sebanyak 23 resepi masakan barat, 23 resepi kueh kukus dan 23 resepi puding..
sonampaknya kakliza akan bertungkus lumus menyiapkan 69 resepi...
fuhhhh..penatnyaaaa...

saperti biasalah kakliza akan masak di 16-2, Apartment Putri, Jalan Setiawangsa 21, KL..
so siapa yang nak jumpa akak boleh datang sini..
cuma mohon mahap sekiranya tak dapat melayan mesra kerana kakliza kena masak jam 9pagi sehingga 6 petang..



kakliza akan balik rumah pada Khamis 17 Disember 2009 [malam]..
tapi hanya seminggu sahaja kerana pada 24 Disember 2009 kakliza sekeluarga akan balik Kedah untuk menghantar anak no.3 masuk rumah sewa di PermatangPauh, Penang...

Monday, December 07, 2009

Top 30 Judul PTS - November 2009

Alhamdulillah...
Syukur pada Allah SWT kerana buku-buku masakan kakiza telah menjadi top 30 saperti mana dalam tulisan Puan Ainon Mohd ...

TOP 30 Judul PTS - November 2009

Di bawah adalah senarai buku-buku bestseller yang dibekalkan oleh Tn. Zain Aziz, timbalan pengurus jabatan sales PTS:

1. Senangnya Memasak Sambal & Sos - 9,091
2. Senangnya Memasak Ayam - 7,922
3. Senangnya Memasak Nasi - 7,751
4. Senangnya Memasak Ikan - 7,560
5. Yakjuj & Makjuj: Bencana Di Sebalik Gunung - 6,715
6. Senangnya Memasak Daging - 6,667
7. Dahsyatnya Doa Ibu - 5,923
8. Senangnya Memasak Mi, Mihun & Kuetiau - 5,642
9. Memasak Sehebat Chef Rendang - 4,939
10. Senangnya Memasak Kerabu & Salad - 4,716
11. Sejak Bila Kami Berkawan? Rayyan vs Naznin - 4,682
12. Amalan 24 Jam Dalam Kehidupan Rasulullah - 4,351
13. Senangnya Memasak Makanan Laut - 4,037
14. Sarah dan Senduk - 4,024
15. Senangnya Memasak Sayur - 3,937
16. Young Aisyah: Ponteng Puasa - 3,880
17. Komik-M: Raya 1 - 3,646
18. Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman - 3,436
19. Magnet Rezeki Dengan Solat Duha - 3,412
20. Manzil Rasm Uthmani - 3,397
21. Doa Insan Berkasih - 3,390
22. Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain - 3,368
23. Komik-M: Kad Raya Dari Syurga - 3,242
24. Diari Sarah - 3,231
25. Buletin Sri Bangsar: Kini Berwajah Baru - 2,993
26. Gadis Lolipop - 2,933
27. 50 Tokoh Islam Yang Mengubah Dunia - 2,911
28. Aku, Dia & Coklat - 2,901
29. Ajaibnya Sedekah - 2,868
30. Yasin, Tahlil Dan Doa - 2,841

Saturday, November 21, 2009

Jadual Cuti Sekolah


Cuti sekolah dah pun bermula semalam...
selalunya ibu-ibu akan relax.. .taklah terkejar dengan aktiviti driving anak kesekolah..masak..menggosok baju dan segalanya terpaksa dibuat mengikut jam..
tapi bagi kakliza..terpaksa berkejaran dengan jadual perjalanan jauh samada bercuti atau mengikut asben kakliza seminar atau bengkel atau kursus diluar kawasan Kerteh..
kali ini kakliza akan mulakan perjalanan ke KL esok [Ahad 21.11.09] kerana asben kakliza akan menghadiri bengkel kerja di Bangi selama 4 hari..

Rabu 25.11.09 kami akan bertolak ke Alor Setar untuk balik Raya Haji..
tapi akan singgah sekejap dirumah adik kakliza di Selayang Bahru untuk berjumpa bonda kakliza disitu..

kakliza akan berada di umah mertua di Anak Bukit sehingga pagi Ahad 29.11.09 dan akan bertolak semula ke KL kerana asben kakliza akan menghadiri Forum di sana selama 4 hari pula..
so siapa-siapa yang ada masa lapang jika nak beraya ngan kakkliza persilakan bertamu dirumah mertua kakliza di A/Bukit sana..
kalau boleh call dulu sebelum datang senang kakliza tunggu....




selepas asben kakliza habis Forum di KL kami akan tinggal dirumah adik asben atau adik kakliza untuk persediaan majlis pertunangan anak sulong kakliza dengan gadis pilihannya di Rawang..InsyaAllah..



kakliza akan balik Kerteh selepas tu tapi hanya untuk 2 hari sahaja dan kemudian akan berangkat ke Kuantan untuk kursus selama 4 hari pula..

Balik Kerteh selama 10 hari kami akan berangkat pula ke Alor Setar dan Penang untuk membantu anak no.3 kakliza menguruskan dia pindah kerumah sewa barunya..

kakliza akan balik Kerteh beberapa hari sebelum sekolah dibuka..
bayangkan jadual kakliza musim cuti sekolah...
baca pun dah penat..inikan pulak nak lalui..
fuhhh..terbayang nanti kain baju yang bertimbun..nak packing..kemas..segalanya..
aduhhhhhh....

Thursday, November 19, 2009

Hujan




Assalamualaikum..
saperti biasalah bila tiba bulan November setiap tahun maka kawasan Pantai Timur akan mengalami suasana monsun..musim tengkujuh..
hujan yang berterusan..
kekadang bila hujan berlarutan tanpa henti ..terjadilah banjir..



minggu ini dah 2..3 hari hujan..sekejap renyai ..sekejap lebat..
kain yang dibasuh pun tak kering..sejuk jer..
jika nak sedap sikit kakliza akan gosok supaya nampak ceria...
aktibiti pun kurang meriah...
cuma yang pasti aktibiti makan nampak lebih rancak...
antara menu Masakan Barat yang kakliza hidangkan untuk anak-anak ialah..


semoga hujan dan musim tengkujuh kali ini tidaklah menyebabkan banjir yang kronik dan boleh menyebabkan kemusnahan harta benda..atau kehilangan nyawa...

Tuesday, November 17, 2009

Ayam Black Pepper

Assalamualaikum...
lama dah kakliza tidak tuliskan resepi..
bebaru ini nak cepat masak..
so kakliza buatkan lauk yang rengkas bebenar..
kiranya macam ALL IN ONE laaaa...

jom tenguk...


AYAM BLACK PEPPER

Bahan-bahan
500 gm isi ayam
300 gm brokoli [potong kecil]
2 biji tomato [belah 4]
1 biji lada capsicum [hiriskan]
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
2 sudu besar lada hitam [tumbuk]
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan Tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

Cara membuat
1. Isi ayam potong kecil dan basuh. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan brokoli dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan tomato dan kapsicum.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.


Friday, November 13, 2009

Buku Kuih Muih Minuman Petang



Tunggukan kemunculan buku resepi terbaharu kakliza..
Senangnya Memasak Kuih Muih Minum Petang
dijangka akan terbit pada 23 November 2009..

saperti biasa harga cuma RM5.50
ada 23 resepi terdapat didalam...

1) Apam Balik
2) Bingka Berlauk
3) Bingka Jagung
4) Cucur Badak
5) Cucur Jagung
6) Cucur Labu
7) Cucur Udang
8) Cucur Kelapa Pisang
9) Cek Mek Molek
10) Cempedak Goreng
11) Kuih Gulung
12) Kuih Keria
13) Kuih Bakar Pandan
14) Kuih Bom Keledek
15) Puteri Mandi
16) Onde-onde
17) Penkek Kelapa Muda
18) Popia Goreng Bercili
19) Popia Isi Ketam
20) Sagu Delima
21) Samosa
22) Sardin Gulung
23) Wantan Goreng

Alhamdulillah...Syukur pada Allah SWT...
rezeki kakliza dan keluarga diketika usia emas...

Wednesday, November 11, 2009

TOP 20 Buku Umum di MPH Alamanda Putra Jaya Bulan Oktober 2009


Alhamdulillah..Alhamdulillah..Syukur pada Allah SWT...

itulah kata-kata yang dapat kakliza ucapkan apabila membaca lapuran Puan Ainon Mohd menuliskan...



1. Senangnya Memasak...Ikan


2. Senangnya Memasak...Daging

3. Senangnya Memasak...Mi, Mihun & Kuetiau

4. Senangnya Memasak...Kerabu & Salad

5. Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman - (edisi kulit lembut)

6. Yakjuj & Makjuj: Bencana Di Sebalik Gunung

7. Senangnya Memasak...Ayam

8. Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain

9. Senangnya Memasak...Sambal & Sos

10. Senangnya Memasak...Sayur

11. Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman - (edisi jimat)

12. Salahudin Ayubi: Penakluk Jerusalem

13. Doa Insan Berkasih

14. Ajaibnya Sedekah

15. Travelog Dakwah: Meniti Hari Esok

16. Hulagu Khan: Khabar Hitam Dari Timur

17. Quranic Law Of Attraction - Edisi Bahasa Melayu

18. Aisyah: Keanggunan Sejati - Soft Cover

19. Sultan Muhammad Al-Fateh

20. Ali Bin Abi Talib


terimakasih pada PTS.com.my atas kepercayaan pada kakliza untuk menuliskan buku resepi masakan yang memang menjadi idaman [impian] kakliza selama ini..

Wednesday, November 04, 2009

Shooting Majalah Saji


pagi Ahad kakliza bersama kawan [Nonie dan Zai] memulakan gerakan memasak 15 jenis lauk-pauk....
dibantu juga oleh bakal menantu kakliza dan juga sepupu Nonie..
riuh rendah bunyi didapur..
ada yang bertanya..ada yang menggoreng ikan..memotong bahan..
kelihatan macam nak kenduri besar..

jam 2.00 petang masing-masing kelaparan dan ingin menjamu selera tetapi kakliza tak lalu nak makan kerana bimbang tak sempat nak siapkan beberapa masakan lagi..

jam 3.00 petang jurugambar dan editor SAJI tiba dan memulakan kerja-kerja shooting..
akhirnya selesai mengambil gambar dan menemu-ramah kakliza, masing-masing menjamu selera dengan 17 jenis masakan lauk pauk dan 1 jenis nasi [nasi arab]..
semua yang hadir nampaknya berpuashati dengan hidangan yang ada..

jom kita tenguk apa yang kak liza masak untuk majalah SAJI..kemungkinan akan keluar dalam bulan Januari 2010


















Trip to KL


Pada Khamis lalu kakliza bertolak ke Kuala Lumpur untuk membuat shooting masakan untuk Majalah SAJI dan JELITA..

sampai jam 3.30 pagi di Hentian Putra kakliza diambil oleh anak sulong dan kami terus membeli barang utnuk memasak di NSK Selayang..

jam 5.00 pagi kakliza pergi berjumpa ibu dan adik kakliza di Selayang Bahru..
pastu jam 7.30 pagi kakliza bertolak ke rumah kawan kakliza di Setiawangsa pula..




selepas anak kakliza bertolak ke pejabatnya kakliza dan kawan [Nonie] bertolak ke Nilai untuk sopping..
tapi kami taklah beli banyak barangan kerana ada yang antaranya kakliza tak berkenan..
kami pulang ke KL jam 3.30 petang..
lepas asar kami keluar semula dan buat survey lagi di kedai bunga dan kraftangan..
borong lagi...

lepas maghrib kakliza dan anak-anak bertandang ke Rawang untuk berjumpa sesaorang..
kami pulang ke KL jam 11.00 malam..

hari Sabtu kakliza shopping bahan basah untuk program masakan pula..
setelah membersihkan semua bahan basah dan menyimpannya dalam petisejuk, kakliza dan anak sulong keluar untuk menyopping bahan lain pula..

kakliza balik dan memulakan kerja mengupas bawang dan merebus cili...
oleh kerana terlalu penat kakliza batalkan rancangan untuk memasak..
so aktibiti memasak akan bermula selepas solat subuh Ahad nanti...

Monday, October 26, 2009

Pajeri Kedondong

ahaaaa......bior betulll....
kedondong boleh ker buat pajeri..
tak percayer... kakliza boleh tolongggg....

kakliza melawat kawan [Aishah] yang akan berangkat ke tanah suci Mekah dengan suaminya untuk mengerjakan haji pada musim beberapa tahun lalu..
sewaktu nak balik dia memberikan sedikit buah kedondong yg lebat berbuah dipohon yg ditanam depan rumahnya..


sebelum terkoban menjadi pajeri



PAJERI KEDONDONG

Bahan
20 biji buah kedondong [buangkan kulit]
5 cawan santan pekat [1 biji kelapa]

Bahan Tumis
5 ulas bawang merah ] tumbuk kasar
2 ulas bawang putih ]
1 s/b udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 s/b rempah kari daging[bancuh ngan air]
4 s/b minyak
2 s/b gula merah/putih
2 s/b kerisik
garam

Cara
1. Rebuskan buah kedondong sehingga mendidih dan buah agak lembut
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumis, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air. Kacau rata
3. Masukkan santan, buah kedondong dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.

Friday, October 23, 2009

Healthy Attitude


jom kita muhasabah diri...
smoga kita lebih berilmu...





Monday, October 19, 2009

Top 10 Jualan Book Cake PTS

Alhamdulillah...

kakliza amat gembira bilamana dalam lapuran Puan Ainon Mohd [Pengerusi PTS] menuliskan...
semoga ianya berkekalan..InsyaAllah...

Top Ten dalam Senarai Jualan Book Cafe PTS

1. Terapi Ruqyah

2. Senangnya Memasak Mi

3. Senangnya Memasak Kerabu &Salad

4. Komik-M raya

5. Komik Kartini Kembali

6. Al-Ma'thurat

7. 31 Kisah: Ikan Nun

8. Soal Jawab Undang-undang Kontrak

9. Lasykar Pelangi

10. Maryamah Karpov

Sunday, October 18, 2009

Betik


Betik ataupun nama saintiknya Carica Papaya L
sejenis tumbuhan saka yang mempunyai batang kayu yang lembut, tegak dan biasanya tidak mempunyai cabang.


Khasiat Betik
  • Makan buah betik boleh memudahkan proses penghadaman dan mengelakkan sembelit.
  • Daun betik terutama pucuknya yang muda sering direbus untuk dijadikan ulam. Selain itu, air rebusan daun betik dapat melegakan perut dengan mengeluarkan segala angin.
  • Jika memanggang daging yang dibalut dengan daun betik, ia dapat melembutkan daging tersebut.
  • Bagi merawat masalah kulit seperti jerawat dan masalah kedutan, hancurkan buah betik tersebut. Kemudian tampalkan di tempat yang bermasalah setengah jam sebelum mandi.
  • Betik mengandungi vitamin C dan provitamin A.
  • Betik dapat membantu memecah serat makanan dalam sistem pencernaan
  • Betik dapat mebuat lancar saluran pencernaan makanan.
  • Betik dapat mengubati pelbagai penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti menyembuhkan luka, menghilangkan enfeksi dan juga menghilangkan alergik:




~ Buah yang masak selalu dimakan segar sebagai pencuci mulut.
~ Betik yang masak juga boleh dijadikan jem, jus ( untuk minuman ), perisa untuk aiskrim dan puding, halwa dan sos.
~ Betik matang yang belum masak boleh juga dijeruk atau dimasak sebagai sayur.
~ Betik juga mengeluarkan sejenis enzim yang dikenali sebagai enzim papain.
~ Papain banyak digunakan dalam penyediaan makanan, khususnya untuk melembutkan daging dan penyediaan ‘chewing gum’.

Buah adalah salah satu jenis makanan yang memiliki kandungan gizi, vitamin dan mineral yang pada umumnya sangat baik untuk diambil setiap hari. Dibandingkan dengan suplemen ubat-ubatan kimia yang dijual dikedai-kedai, buah jauh lebih baik tanpa effek samping yang berbahaya serta dari segi harga umumnya jauh lebih murah dibanding suplemen yang memiliki fungsi yang sama.




Friday, October 16, 2009

BUDU

Sumber: Wikipedia


Budu
merupakan makanan traditional Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.

Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman.

Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.


Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan “kuno”.

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.

Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoea|cirit (diarrhoea)], penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh.

Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.

Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.

Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin).

Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin – yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas.

Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel.

Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan.

Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium.

Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari umlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.

sekarang ni ada jual dalam paket kecil begini..

cara menghidang..

budu dimasukkan cili, limau dan durian...



budu dimasukkan cili api, hirisan bawang dan limau nipis


taraaaaa...inilah idaman kalbu...
dihirikan bawang dan cili dan perahkan limau..
cicah dengan ikan bakar...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Followers