RENDANG SOTONG
Bahan 500 gm sotong sederhana 1 biji kelapa 2 s/b kerisik daun limau purut daun kunyit [jika suka] garam gula minyak
Bahan mesin 20 tangkai cili kering 10 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 3 batang serai 3 sm lengkuas 3 sm halia 2 sm kunyit hidup
Cara 1. Bersihkan sotong.Buangkan kulitnya dan basuh. Toskan kering. 2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan emsin sehingga naik minyak 3. amsukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit. 4. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering. 5. Masukkan sotong dan janggutnya [kepalanya]. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula. 6. Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat. 7. Angkat dan hidangkan. |
5 comments:
sedap ni....nape tak terfikir nak buat rendang sotong ya?asyik ayam dan daging je..Thanks kakliza!!
nih jwb nyer kena pi carik sotong nih...nanti leh try akaknye resepi nih plak...
cikmanggis..
mmg sedap tapi masakkan kuah rendang tu sampai pekat baru masukkan sotong dan amsak kejap jer..jangan lama-lama nanti sotong tu liat..macma pelastik plak kang..
Aishah..
anak akak pun suruh akka masak rendang sotong ni lagi..tapi kakliza le ni sotong tak cantikla..
saya dah pernah cuba memang sedap..
sedap benor
Post a Comment