Simple recipes prepared with love... specially dedicated to my dearest family and friends.....
Friday, January 30, 2009
Fruits Fresh Cream Cake
Bahan
250 gram tepung coklat sponge mix
3 biji telur ayam
100 ml air
100 ml minyak
Cara
1. Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 175'C.
2. Masukkan semua bahan kecuali minyak dlam mangkuk cake mixer dan pukul pada kelajuan tinggi selama 8 minit.
3. Masukkan minyak dan puluk lagi 2 minit
4. Masukkan adunan dalam loyang yg telah dilapikkan.
5. Bakar selama 25 - 30 minit.
Bahan Topping
1 tin fruit coktail [toskan airnya]
250 ml fresh cream separa sejuk [ RICH or Topping Ace]
coklat garnache
Cara
1. Masukkan fresh cram dlam mangkuk cake mixr dan pukul sehingga gebu. [bila diterbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh]
2. Letakkan kek diatas cake turn-table supaya memudah pekerjaan menyapu cream.
3. Kek di belah 2 dan basahkan lapisan bawah kek dengan sedikit air buah dlam tin.
4. Sapukan cream dengan berhati. Taburkan fruits koktel yg telah disekeliling permukaan kek
5. Tutup semula lapisan atas kek tadi dan basahkan lagi dengan sedikit air koktel.
6. Sapukan cream diatas permukaan kek dan keliling kek.
7. Hiaskan fruits koktel mengikut kreatibiti sendiri.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
kite kalu tang topping fresh cream mmg out ahh...selalu wat tak jadik...maybe tak cukup pukul kot...
Saya ada beli Ancor baker mix non dairy whip topping ni fungsi dua sama jugak ke dgn fresh cream
resepi yang senang di fahami..perbanyakkanlah lagi...terima kasih..
fresh cream sma je ke cream well???
by the way,,thanks for the recipes that helped me for making my family's favourite food........
c u....
kak rfesh cream tu kita beli yang dah siap ke??
cari2 tak jumpa pun cara nak buat cream..tolong la kak bagi saya.saya nak cuba buat fresh cream sendiri ikut resepi akak
Post a Comment